Goed nieuws voor partijen die nog een wat jong élan hebben en die buiten de macht staan, en slecht nieuws voor het partijkartel: de opkomst lijkt dit keer hoger te zijn dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019.
Om 13:45 uur was 20 procent van de kiesgerechtigden langs geweest. In 2019 waren dat er op dat tijdstip 18 procent in actie gekomen. Toen de stemdag erop zat had 56 procent van de kiesgerechtigden gebruik gemaakt van zijn stemrecht. Voor een Tweede Kamerverkiezing zou dat slecht zijn geweest. Maar voor een Eerste Kamerverkiezing was dat heel aardig.
Voorlopig lijkt het erop dat we daar dus weleens overheen kunnen gaan.
En dat is slecht nieuws voor de kartelpartijen. De oude gevestigde partijen presteren bij Provinciale Statenverkiezingen namelijk eigenlijk alleen goed als een klein groepje komt opdagen. Dat kleine groepje bestaat bijna altijd uit de trouwe achterban van die partijen. De leden, en dergelijke. Die komen automatisch opdagen bij elke verkiezingen. Dat is ten dele waarom het CDA zo succesvol was, zo lang, in de regio en de provincie.
Abonneer je op mijn Substack-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Maar als er hele horden mensen naar de stembus komen, tja, dan betekent dit dat de andere kiezers komen opdagen. Dat zijn kiezers van FVD, PVV, en natuurlijk van BBB. Die mensen laten zich niet tegenhouden en gaan gewoon stemmen - ook als ze eigenlijk soms denken dat het dweilen met de kraan open is.
Mark my words, vanavond kon weleens het einde inluiden van Rutte IV... en daarmee voor Rutte als premier. Want dan zijn drie van zijn vier kabinetten voorbarig gevallen. Dat kán toch niet?