De driedelige documentaire over Prins Bernhard op Videoland schetst een beeld van een man die zijn positie en macht misbruikte voor persoonlijk gewin. Naast de bekende schandalen zoals de Lockheed-affaire en het paleisschandaal met Greet Hofmans, komen ook nieuwe onthullingen aan bod. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bernhard aangesteld als hoofd van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). In de bevrijde provincies van Nederland organiseerde hij een militaire zegetocht zonder ooit zelf te hebben gevochten. Toen het wel gevaarlijk was, zat de prins veilig in Engeland.
Maar
het misbruik van zijn positie ging na de oorlog gewoon door. Zo confisqueerde hij een peperdure auto van een man die deze in de oorlog had verstopt om te voorkomen dat de Duitse bezetter deze zou innemen. Bernhard en zijn kornuiten vonden dat de auto nu van hen was en stalen deze, ondanks de aangifte bij de politie van de eigenaar.
Daarnaast bleek dat Bernhard een alcoholprobleem had, wat ook in zijn publieke optredens naar voren kwam. Zo dronk hij ’s ochtends meteen een pint Heineken bier bij het maken van een kruiswoordpuzzel. Een vriend van Bernhard vertelt zelfs dat zijn drankgebruik op een dag leidde tot een levensbedreigende situatie.
(verhaal gaat verder onder deze oproep)
Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!De documentaire geeft dus een nog zwarter beeld van Prins Bernhard dan al bekend was. Het lijkt erop dat hij zijn positie niet alleen gebruikte voor persoonlijk gewin, maar ook de grenzen van het fatsoenlijke overschreed. Op deze manier zal de documentaire er ongetwijfeld voor zorgen dat er nog meer mensen komen die weinig waardering kunnen opbrengen voor de grootvader van de huidige koning.