In België - NL exporteert gas naar België - was het gisteren mogelijk om een contract of te sluiten voor 1,60 euro per kuub gas. In NL ligt de prijs rond de 3 euro. Hoe komt dat? (6)
Pieter Omtzigt wil dat het kabinet antwoorden geeft over enkele bijzonder belangrijke vragen over de energiesituatie in ons land. Zo is het hem opgevallen dat men in België slechts 1,60 euro betaalt voor een kuub gas. Bij ons is dat 3,00 euro. Maar nu komt het: de Belgen gebruiken uit Nederland geïmporteerd gas.
De afgelopen maanden zijn de energieprijzen in Nederland door het dak gestegen. Er zijn honderdduizenden en zelfs miljoenen huishoudens die daardoor binnenkort hun gas en elektriciteit straks gewoon niet meer kunnen betalen - of die moeten kiezen tussen energie en voedsel dan wel kleren.
Deze situatie is volstrekt belachelijk, vind ook Pieter Omtzigt. Daarom heeft het onafhankelijk Kamerlid - dat vrijwel zeker met een eigen partij komt bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen - vragen gesteld aan het kabinet. Vragen waarop hij een antwoord wil, en wel meteen.
De belangrijkste vraag die hij het kabinet stelt is: hoe kan het in vredesnaam dat onze zuiderburen maar 1,60 euro voor een kuub gas betalen, terwijl wij daar maar liefst 3,00 voor moeten neerleggen. Dat is bijna twee keer zoveel.
Op zich is dat al geschift, maar wacht, het wordt nog belachelijker als je op de hoogte bent van het feit dat de Belgen ons gas importeren. Ons gas wordt dus gekocht door de Belgen, wordt daar naartoe geleid, en vervolgens betalen Belgische burgers er minder voor dan wij. Dat kan natuurlijk niet; dat slaat werkelijk nergens op.
In België - NL exporteert gas naar België - was het gisteren mogelijk om een contract of te sluiten voor 1,60 euro per kuub gas. In NL ligt de prijs rond de 3 euro. Hoe komt dat? (6)
Sterker nog, zegt Omtzigt, de Nederlandse gasprijzen lijken het hoogst te zijn in heel Europa. Hoe kan dat in vredesnaam? Wij zijn dé gasbel van Europa. Maar onze eigen burgers betalen zich blauw. Hier klopt iets niet.
Ook de prijzen van elektriciteit zijn knetterhoog. Maar dat hoeft helemaal niet, zegt Omtzigt. Elektriciteit is namelijk helemaal niet duur. Als je naar de cijfers kijkt zie je dat er een enorme winst gemaakt wordt. Een winst die ronduit immoreel is.
Elektriciteit kost namelijk meer dan 40 cent op de elektriciteitsbeurs. Maar "als je elektriciteit opwekt met kolen, met wind, met zon of met uranium, maak je honderden procenten winst" omdat het maar 10 cent kost om het op te wekken. Je hebt het dus over een winstpercentage van 400 procent of daaromtrent.
Elektriciteit kost meer dan 40 cent op de elektriciteitsbeurs. Als je elektriciteit opwekt met kolen, met wind, met zon of met uranium, maak je honderden procenten winst (het kost maar maximaal 10 cent of zo) Is dat eerlijk volgens de regering (7)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Nederlanders hebben recht op antwoorden op deze vragen. Want als er iets duidelijk is, dan is het dat de Nederlandse burger totaal wordt uitgeknepen. En dat is niet slechts immoreel, maar zelfs ronduit misdadig.