Het is te wanstaltig voor woorden, maar uit cijfers van Diversiteitswatch blijkt dat het tv-programma Buitenhof slechts een gering aantal partijen aan tafel uitnodigt om over het nieuws te praten. Het gaat dan eigenlijk om de officiële coalitie plus officieuze gedoogpartijen PvdA en GroenLinks.
Gisteren reageerde hoogleraar (met pensioen) Paul Cliteur furieus toen hij las dat het NPO-programma Op1 alleen maar kartel-politici uitnodigt aan tafel. Partijen als FVD, PVV, DENK, PVDD etc. komen helemaal niet aan bod. Zijn conclusie: er is duidelijk sprake van politieke vooringenomenheid bij Op1. Hij vroeg de Ombudsman dan ook om een onderzoek.
Maar Op1 is niet het enige NPO-programma dat overduidelijk gebruikt wordt door het partijkartel (of 'oude partijen') als een soort van propagandazender. Datzelfde geldt namelijk voor Buitenhof. Dat blijkt luid en duidelijk uit de lijst met gasten die Diversiteitswatch gepubliceerd heeft van Buitenhof dit jaar. De resultaten zijn werkelijk schokkend te noemen: alleen politici van CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks waren welkom. PVV'ers, SP'ers, PvdD'ers, FVD'ers, JA21'ers, DENK'ers, Volt'ers, BBB'ers, BIJ1'ers, en BVNL'ers werden systematisch buiten de boot gehouden.
Natuurlijk is dit op geen enkele manier dan ook te verantwoorden. Het CDA staat er enorm slecht voor in de peilingen. De PvdA is al jaren een middenpartij. De VVD is de grootste, ja, dat klopt. Maar D66 is dan weer gehalveerd. En GroenLinks, tja, dat is gewoon PvdA2 (of omgekeerd).
Ondertussen worden partijen die héél vaak in het nieuws zijn (FVD, BIJ1, SP toch ook wel met enkele Kamerleden die bijzonder actief zijn), in de peilingen erg groot zijn (PVV, BBB), óf enorme aantallen leden hebben (FVD weer) keihard genegeerd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit is werkelijk totaal onacceptabel en ook nog eens in strijd met álle regels en codes waar de NPO-omroepen zich zogenaamd aan moeten houden. En de Ombudsman laat het maar gebeuren. Als Omroep ON! iets doet waar linkse wokies boos van worden staat de Ombudsman meteen klaar om in te grijpen en te dreigen... maar als kartelmedia het gros van de partijen straal negeren en overduidelijk actief de verkiezingen proberen te beïnvloeden door het kiezen van gasten van een heel klein aantal partijen vindt de Ombudsman dat príma.
Je gaat bijna denken dat niet alleen de NPO, maar ook de Ombudsman enigszins pro-kartel is, he? Maar dat zál toch niet?
Volg mij op Twitter.