portraitfactorynl tweede kamer 65

Mona Keijzer (BBB) tikt demissionair kabinet op de vingers vanwege absurde plannen voor uitruil van asielzoekers

Politiek06 jan 2024, 16:00

Het demissionaire kabinet heeft weer opschudding veroorzaakt door een voorstel voor een uitruil van opvangplaatsen voor asielzoekers in Noord-Holland. Dit initiatief, voortvloeiend uit twee nog niet aangenomen wetsvoorstellen, heeft de aandacht getrokken van BBB-Kamerlid Mona Keijzer, die de actie als een voortijdige inmenging beschouwt.

Woonminister Hugo de Jonge en staatssecretaris Van der Burg hebben een brief gestuurd naar de Commissaris van de Koning, burgemeesters en wethouders van Noord-Holland. Hierin wordt overeenstemming gezocht over het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers en woningen voor statushouders, verwijzend naar de Spreidingswet voor asielopvang en de wet versterking regie op Volkshuisvesting.

Het voorgestelde plan behelst een eenmalige vermindering van 1200 statushouders in Amsterdam en een structurele toevoeging van 1200 extra opvangplekken elders in de provincie. Deze aanpak stuit op verzet vanuit de BBB, die het beschouwt als een onverdedigbare manoeuvre van het demissionaire kabinet.

Mona Keijzer uit harde kritiek op de regering en beschuldigt hen van vooruitlopen op wetgeving. Keijzer is van mening dat Amsterdam eenvoudig aan zijn taakstelling moet voldoen. De Spreidingswet, cruciaal voor deze kwestie, wordt op 16 januari behandeld in de Eerste Kamer, waar de BBB-fractie tegenstand biedt en een aanzienlijke rol speelt vanwege het groot aantal zetels in de senaat.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van vooruitlopen op wetgeving, ondanks de expliciete vermelding in de brief van De Jonge en Van der Burg. De woordvoerder benadrukt dat onderlinge afspraken tussen buurgemeenten over huisvesting ook zonder nieuwe wetgeving mogelijk zijn, en dat het verantwoord en verstandig is om deze te maken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten