Een nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker genaamd Trodelvy, dat patiënten gemiddeld ruim vijf extra maanden te leven geeft, wordt niet opgenomen in het basispakket. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft dit besloten, nadat de leverancier niet akkoord ging met een prijsverlaging die het ministerie nodig vond om de kosten maatschappelijk verantwoord te houden. Het Zorginstituut had vorig jaar nog geconcludeerd dat Trodelvy vergoed kon worden uit het basispakket, als de prijs van het middel met 75 procent zou worden verlaagd. Het is zeer uitzonderlijk dat een geneesmiddel dat als effectief wordt gezien en waarover een positief advies is afgegeven uiteindelijk niet in het basispakket belandt. Het ministerie ging vervolgens onderhandelingen aan met de leverancier, maar deze zijn nu op niets uitgelopen.
Het gaat om een medicijn bedoeld voor patiënten die lijden aan zogenoemde triple negatieve borstkanker en bij wie andere behandelmogelijkheden niet werken. Hoewel patiënten met het medicijn gemiddeld langer leven, worden ze niet beter. Het middel zou per patiënt zo’n 68 duizend euro kosten en omdat er jaarlijks naar schatting 139 patiënten mee zouden worden behandeld, kunnen de kosten oplopen tot 9,6 miljoen euro per jaar. Het ministerie vindt dit geen ‘maatschappelijk aanvaardbare prijs’.
De beslissing van de minister heeft tot veel ophef geleid. Patiëntenverenigingen en experts maken zich zorgen over de gevolgen van het niet vergoeden van Trodelvy. Ze wijzen erop dat dit een van de weinige opties is voor patiënten met triple negatieve borstkanker en dat deze groep patiënten al beperkte behandelmogelijkheden heeft. Ook
PVV Tweede Kamerlid
Fleur Agema klapt er als woordvoerder
Zorg er boven op. Op Twitter zegt Agema er het volgende over: ''Kuipers besluit dat en moeder met borstkanker niet vijf maanden langer bij haar kinderen mag zijn. Want te duur. Eens kijken of hij nu ook aansluit bij een talkshow!!''
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Wij zijn ook erg benieuwd of Kuipers nu ook nog aanschuift bij al die vermoeiende talkshows om dit voornemen uit te leggen. Het is toch bespottelijk dat deze coalitie 60 miljard euro besteed aan verzonnen klimaat- en stikstofproblematiek maar er een probleem inziet om jaarlijks 9,6 miljoen uit te geven aan een levens rekkend medicijn. Levens van mensen doen erbij blijkbaar niet toe bij het kille kabinet Rutte IV. Minister Kuipers komt in ieder geval niet de eed van Hippocrates na dij hij heeft afgelegd als arts.