De academische vrijheid in Nederland staat onder druk, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Europees Parlement schrijft ScienceGuide. Het rapport wijst op verschillende factoren die bijdragen aan deze ontwikkeling, waaronder universiteitsbestuurders, de politiek, wetenschapsfinanciers, slechte arbeidsvoorwaarden en de woke-beweging.
Vergeleken met andere EU-landen presteert Nederland steeds slechter op het gebied van academische vrijheid. Dit heeft gevolgen voor de diversiteit aan academische perspectieven en de mate van zelfcensuur onder wetenschappers. Ook worden zij regelmatig geconfronteerd met intimidatie en bedreigingen vanuit de samenleving, met name via sociale media. Deze problematiek werd verder verergerd tijdens de ontwikkeling en uitvoering van Covid-maatregelen.
Het rapport benadrukt dat de academische vrijheid een essentieel onderdeel is van een gezonde democratie en een bloeiende academische gemeenschap. Het is dan ook van groot belang dat hier actie op wordt ondernomen. Er wordt opgeroepen tot meer steun voor wetenschappers en meer bescherming tegen intimidatie en bedreigingen.
Academicus en onderzoeker Jan van de Beek herkent zich wel in het rapport van het Europees Parlement. De academische vrijheid neemt ook af door de woke beweging en zelf censuur. Van de Beek heeft dit zelf mogen ervaren aan de Universiteit van Amsterdam en hij twittert daar het volgende over: ''Herkenbaar Universiteit van Amsterdam? Bij uitkomen van ons UvA-rapport kwam de verbale agressie niet van sociale media, maar van faculteitsbestuurder Roel Beetsma. Hij chanteerde: ik neem jou je ‘gastvrijheid’ af als je niet het UvA-logo weghaalt. Schande aan iedereen die toen niet opstond!''
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Veel (oud) academici klagen over censuur en onvrijheid aan universiteiten. Universiteiten horen juist vrijhavens te zijn voor een open debat zonder vooroordelen. Het vrije woord staat daarin voorop.