Laatste peiling voor verkiezingen: PVV, VVD én PvdA-GroenLinks gaan gelijk op

Politiek21 nov 2023, 16:43
Daags voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 heeft I&O Research een laatste peiling gepubliceerd. De resultaten daarvan zullen veel mensen een 'spannend, spannend!' gevoel geven. PVV, VVD én GroenLinks-PvdA gaan namelijk nagenoeg gelijk op. PVV is nipt de grootste, maar het verschil met de VVD en de salongroenesocialisten valt binnen de foutmarge.
De peiling maakt duidelijk dat het morgen mogelijk een driestrijd wordt. De PVV van Geert Wilders zou nu virtueel 28 zetels hebben. De VVD 27. En GroenLinks-PvdA ook 27. Online wordt er dan heel blij geroepen dat de PVV "dus de grootste!" is, maar we moeten onthouden dat het allemaal ruimschoots in de foutmarge valt. Er valt feitelijk dus gewoon niets over te zeggen. Er zijn drie partijen die ongeveer even groot zijn. Welke van de drie het wordt is anyone's guess.

FVD stabiel

Opvallend is dat hoewel de PVV stijgt, dit niet ten koste gaat van FVD. FVD blijft bij deze peiler stabiel. Interessant, want Maurice de Hond stelde dat afgelopen zondag ook al. Sterker nog, bij hem heeft FVD uitzicht op een zetel méér. Je kunt dus hoogstwaarschijnlijk concluderen dat FVD kiezers heel principieel én loyaal zijn.
Gelukkig maar. Want als FVD de verkiezingen ernstig verzwakt eindigt dan zou dat écht een serieus probleem opleveren. De PVV en FVD verschillen inhoudelijk genoeg; met name op onderwerpen als Woke. Zie de knettergekke PVV'ers die "genderverminking" van kinderen "fantastische" operaties noemen.
Als we dat straks als het enige 'echte rechts' geluid krijgen in de Kamer op dit onderwerp kunnen we rechts beter maar opdoeken.

BBB en JA21 leeggevreten

Natuurlijk moet de groei van de PVV wel ten koste van iemand gaan. Nou, dat klopt. NSC heeft de afgelopen weken ingeleverd. Maar voor de rest lijken de extra PVV-stemmen vooral weg te komen bij JA21 en BBB.
BBB staat nu volgens I&O Research op 5 virtuele zetels. Dat zou echt een enorme teleurstelling zijn voor Caroline van der Plas, Nicki Pouw-Verweij, en al die andere BBB'ers die dachten dat ze mogelijk mee mochten gaan regeren na de verkiezingen van 22 november.
Ondertussen is JA21 op een haar na dood. Joost Eerdmans en Annabel Nanninga worden totaal leeggevreten. Een dag geleden kregen ze nog twee virtuele zetels van deze peiler. Nu is daar nog maar eentje van nodig. En met het momentum dat de partij nu heeft is de kans aanzienlijk dat ze die ene zetel ook kwijtraken - vrijwel zeker aan Wilders.

Wat maakt het uit?

Natuurlijk zijn dit soort peilingen niet eens heel belangrijk. Nee, ook niet als dit inderdaad de uitslag wordt. Dilan Yesilgöz heeft al gezegd dat ze niet in een kabinet gaat zitten met Geert Wilders als premier - en eigenlijk niet eens in een coalitie met de PVV, of die partij nou tweede of derde wordt.
Pieter Omtzigt heeft eerder al laten weten dat hij óók geen zaken wil doen met de PVV omdat hij vindt dat die partij de democratische rechtsstaat ondermijnt en lak heeft aan de Grondwet. Voor Frans Timmermans en GroenLinks-PvdA geldt natuurlijk hetzelfde.
Dit betekent dat het feitelijk niet echt uitmaakt wie de grootste wordt morgen. Wilders staat sowieso buitenspel, zeker als de ándere echte rechtse partijen niet groter worden dan vandaag gepeild.* Vervolgens is er dus maar één logische coalitie voor handen: VVD, NSC, GroenLinks-PvdA. Voor de goede orde kunnen ze daar dan nog één of twee andere partijtjes bijgooien die voor wat extra zetels in de Eerste Kamer kunnen zorgen. Bijvoorbeeld BBB, D66 of het CDA.
En tja, of het nou een VVD-PvdAGL-NSC kabinet wordt met Yesilgöz als premier of een PvdAGL-VVD-NSC kabinet met Timmermans als minister-president; het maakt geen verschil. In beide gevallen zal het beleid grotendeels hetzelfde zijn. De enige 'maar' is dat we of tegen een ijskoningin moeten aankijken die zware psychopatische maniertjes heeft óf tegen een nep-arrogante want eigenlijk dodelijk onzekere vetklep. Meer is het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten