Verschillende kabinetten zijn al jaren bezig met de Omgevingswet. Alles loopt vertraging op en telkens zit er weer een addertje onder het gras, waardoor die wet maar niet van de grond komt. Volgens minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge loopt alles nu echter wel 'volgens planning'. Dat blijkt toch niet helemaal (helemaal niet) zo te zijn!
De Omgevingswet zou ervoor moeten zorgen dat er nog maar één ambtenarenstempeltje nodig is voor praktisch alles wat met ruimtelijke ordening te maken heeft, van de uitbouw van een woonhuis tot een bedrijventerrein of woonwijk. Door 'minder regels' zou er straks nog maar één loket voor nodig zijn om al dat soort dingen te regelen, want de Omgevingswet omvat al die facetten van ruimtelijke ordening. Regelrechte waanzin en hartstikke gevaarlijk, maar dat boeit Hugo de Jonge niet.
'Gelukkig' heeft De Jonge de Eerste Kamer verkeerd geïnformeerd over een aspect van die Omgevingswet. Hij bleef bij hoog en laag beweren dat alles volgens de planning verliep en die Omgevingswet dus rond 1 januari 2023 zou kunnen worden ingevoerd. Maar zijn eigen ambtenaren en betrokken softwareleveranciers hebben nogal wat bedenkingen bij de uitspraken van De Jonge.
Voor die Omgevingswet moet namelijk ook digitale infrastructuur worden gebouwd. En de overheid is nou niet bepaald een held op ICT-gebied, dus moet alles driedubbel worden getest en gecontroleerd. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), die dat ene loket mogelijk moet maken, is absoluut nog niet stabiel (via Binnenlands Bestuur). En als dat digitale stelsel om de haverklap uitvalt, fouten begint te vertonen of andere gebreken vertoont, dan kan het natuurlijk niet in gebruik worden genomen. Doet men dat wel dan is de schade mogelijk niet te overzien.
En de kans dat er nog veel fouten zullen worden ontdekt lijkt ook flink aanwezig. De ambtenaren en softwareleveranciers wijten het verkeerd informeren van de Eerste Kamer door Hugo de Jonge namelijk aan slordige en onduidelijke teksten, die voortgekomen zijn uit 'haastwerk': Snel even typen hoe het er voor staat, Hugo de Jonge die het misschien verkeerd heeft gelezen, en zijn interpretatie zomaar deelt met de Eerste Kamer.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
In oktober komt het Adviescollege ICT-Toetsing nog met een oordeel over de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Reken maar dat er wéér vertraging plaatsvindt rondom die afschuwelijke wet.