FVD eist een nieuw EU-referendum: Pepijn van Houwelingen aan het woord

Politiek08 mei 2023, 18:00
Pepijn van Houwelingen, Tweede Kamerlid voor FVD, heeft een wetsvoorstel ingediend om een referendum te organiseren over... de toekomst van Nederland in de Europese Unie. De Nederlandse kiezer moet zich, vindt hij, maar uitspreken: willen we in de EU blijven met alle nadelen van dien, of willen we weer op eigen benen staan en ons lot in eigen hand nemen? De Dagelijkse Standaard sprak met Van Houwelingen over zijn wetsvoorstel.
Pepijn, laten we het hebben over de referenda en de Europese Unie. Wat is jouw mening over de gang van zaken rondom de EU-referenda in Nederland?
Op 1 juli 2005 was er een referendum over de Europese Grondwet, die werd afgewezen. Toch kwam het er in de vorm van het Verdrag van Lissabon. De hele EU is daarop gestoeld, wat de EU in onze ogen illegitiem maakt. Ze hadden het opnieuw moeten voorleggen; we hebben nog een referendum tegoed. In 2016 werd er opnieuw een referendum afgewezen. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse bevolking de EU niet wil, zeker niet zoals die nu is. Ze moeten maar eens met de billen bloot en de fundamentele vraag voorleggen: wil je een provincie zijn in een Europees imperium of een vrij soeverein land blijven?
Je noemt de Nederlandse bevolking soeverein. Hoe zie je de rol van politici hierin?
Politici vertegenwoordigen misschien de bevolking, maar als je een landhuis beheert voor de eigenaar, kun je het landgoed niet zonder toestemming verkopen. Je kunt het wel vragen, maar de landheer moet akkoord gaan. Twee keer heeft het Nederlandse volk al gezegd dat ze de EU niet willen, en daarom is het ook legitiem.
Waarom is het belangrijk om nu actie te ondernemen?
Over een jaar zijn de Europese Parlementsverkiezingen. De wet wordt nu aangemeld en zal begin volgend jaar behandeld worden in de aanloop naar de verkiezingen. Dan gaan we zien wat er gebeurt.
Wat verwacht je dat er zal gebeuren?
Het kan twee kanten opgaan. Of ze zeggen "nee, we gaan dit niet doen," wat ik verwacht. Dat zou het ultieme bewijs zijn dat ze weten dat ze het gaan verliezen, dat mensen het grote Europese project niet willen. Anders zouden ze het wél steunen. Dit is winst geboekt in de informatieoorlog. Of ze zeggen dat we het wel gaan doen, en dan denk ik echt, ondanks de peilingen, dat we dat gaan winnen. De Nederlandse bevolking zal zeggen: we willen eruit. Het wordt alleen maar erger; het is een ramp.
Hoe zie je de mogelijkheden voor referenda in Nederland?
Je hebt een raadplegend referendum, dat mag de staat per wet doen. De bevolking kan dat niet - de bevolking kan niets in dit land. Maar de regering en het parlement kunnen per wet zelf wel referenda uitschrijven. Er zijn een aantal onderwerpen waarvan bekend is dat partijen altijd anders denken dan hun eigen kiezers, zoals migratie en de Europese Unie.
Wat denk je dat er gebeurt als het referendum er komt?
Natuurlijk weet ik het niet zeker, maar bij Brexit waren er ook peilingen waaruit bleek dat mensen voor Brexit zouden stemmen. Bij ons wordt het moeilijker omdat we de euro hebben. Het zal zwaarder worden vanwege die euro, maar ik denk, gezien alles wat er nu gebeurt, dat het alleen maar erger wordt. Kijk naar voedsel: 13 procent inflatie. We worden allemaal straatarm. We moeten de controle hebben over ons eigen geld, over ons eigen land. Die boodschap gaan we steeds weer verkondigen.
Waarom denk je dat sommige politici en partijen de Europese Unie steunen?
Ik denk dat onze tegenpartij daar ook bang voor is. Ze zijn ontzettend autoritair. Zij denken te kunnen bepalen wat er gebeurt, ze heffen het land op, zonder toestemming te vragen. Het is godgeklaagd. Ze willen erbij horen en zijn incompetent, en deels is het ook ideologisch. Die mensen vinden het een mooi idee: no borders, we worden allemaal één. Ze begrijpen de werkelijkheid niet. Je krijgt wel één ding: één grote dictatuur waarin je je vrijheid verliest. De Sovjet-Unie was daar een prachtig voorbeeld van.
Kun je ons vertellen over het wetsvoorstel dat jullie hebben ingediend?
Het is ons derde wetsvoorstel. We doen het niet zomaar; we doen het voor belangrijke, fundamentele onderwerpen. Het moet behandeld worden, in principe ook plenair, met zoveel spreektijd als je wilt. Thierry komt met een wet over een referendum naar Zwitsers model. We worden goed geholpen door het bureau wetgeving hier in de Tweede Kamer. Ik denk dat het goed is als we elk jaar met één wetsvoorstel komen. Er wordt altijd gezegd dat wij nooit iets doen, maar dat is niet waar. We doen in de Kamer gewoon ons werk.
Hoe verwacht je dat de media omgaat met jullie wetsvoorstel?
Haren is geweest, dat wetsvoorstel wordt dan ook genegeerd door de pers. Media kennende... er is niets ergers dan de media. Ze zijn 100% hetzelfde als het partijkartel. Ze gaan het nooit doen, hoogstens in de marges iets lulligs opschrijven. Maar wij hebben onze eigen kanalen. We hebben DDS, Ongehoord Nederland, De Andere Krant, daar zullen we het gaan uitzenden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten