1. Home
  2. - Frits Bosch - Zal Kamala winnen? Trump-Vance zijn ‘weird’ en dus slechte mensen!
frits

- Frits Bosch - Zal Kamala winnen? Trump-Vance zijn ‘weird’ en dus slechte mensen!

Politiek11 aug , 18:00
Er zijn nog maar een tachtigtal dagen te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen en het belooft een nek-aan-nek race te worden van Olympisch formaat. Gaat Kamala het redden of the Donald?
De pendule was sterk in voordeel van Trump uitgezwaaid toen Biden nog presidentskandidaat was, maar zwaaide terug in het voordeel van presidentskandidaat Harris. Kamala zorgde voor een hype. Ze is relatief jong, ze lacht en lijkt voor optimisme te zorgen, waar Trump een relatief loodzware verschijning is met een vervelende historie. Vice presidentskandidaat Tim Walz lijkt te passen in het plaatje met Harris. Dat plaatje bevalt mij niet. Inhoudelijk hebben ze tot nu toe niets te melden gehad en ik vrees dat Harris net zo oppervlakkig is als ze lacht.
Walz meent dat Trump-Vance “weird” zijn, wat tot een sterke resonantie aanleiding gaf bij de Democraten. De ander “weird” noemen doet mij sterk denken aan Marcel van Dam die tegen prof. Pim Fortuyn zei dat hij een minderwaardig mens was, “weet u dat wel?” Rechtse mensen zijn minderwaardig en weird, weet u dat wel? Hoe komen linkse mensen daarbij? Mijn veronderstelling is dat toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was links er als de pieten bij was om te stellen dat fascisme rechts was en dus door-en-door slecht.
Er zijn nogal wat specialisten die daar een vraagteken bij plaatsen. Fascisme is als ideologie samengesteld door ex-marxisten waarvan Giovanni Gentile (1875-1944) de voornaamste was. Gentile was de speechschrijver en ideoloog van Mussolini. Dit is niet de plek om uitgebreid op fascisme in te gaan maar het totalitaire profiel ervan als utopisch maatschappijbeeld stemt geheel niet overeen met wat rechts voor ogen heeft. Maar Walz, in 1995 veroordeeld voor dronken rijden, maakt handig gebruik van de gedachte dat rechts naar fascisme neigt, zonder dat hij dit zegt. Inmiddels is de cv van Walz wat zijn militaire diensttijd aangepast voor een leugen. We hebben nog maar net kennis gemaakt met Walz maar hij bevalt me niet. Hij lijkt me net zo’n hol vat als Harris.
JD Vance bevalt mij daarentegen goed. Hij heeft een prima presentatie, beantwoordt vragen van vijandige pers to the point en hij lijkt me evenwichtig en niet overdreven. Eerlijk gezegd zie ik hem liever als president dan the Donald. Maar Trump heeft de ervaring en ik hoop dat hij internationaal vrede weet te bewerkstelligen.
Voor allen geldt dat ze niets begrijpen van economie. In Nederland idem met als ergste voorbeeld dat Arabiste Sigrid Kaag minister van Financiën kon worden. Groter schande is nog is er nog niet geweest. Er is werkelijk niemand die iets van economie begrijpt. “It’s the economy stupid!” De VS lijken op een recessie af te stevenen. Dat zou in het voordeel zijn van Trump-Vance die claimen dat ze de economy weer op het goede pad zetten “like we have never seen before!”
Wie gaat het worden? Ik vrees Harris-Walz. Dat zou een zeer slechte zaak zijn: twee incompetente mensen in het hoogste ambt. De 50-50 stand is ook bloedlink want stel dat het inderdaad Harris-Walz wordt, dan houd ik m’n hart vast hoe het weirdkamp zich dan houdt. Het zou dan wel eens weird kunnen worden in de VS, zéér weird!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
https://www.bol.com/nl/nl/p/kafkaistan/9300000161348214/
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten