DDS was gistermiddag aanwezig bij de presentatie van het verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van Forum voor Democratie in het luxueuze Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. Onze columnist en leermeester van Baudet, Paul Cliteur, was daar ook te gast. Dan kunnen wij de kans natuurlijk niet laten liggen om Cliteur even te interviewen over het programma en de kandidatenlijst van FVD.
Wat is je eerste reactie op het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van FVD?
Nou, ik moet zeggen dat ik het een hele stimulerende bijeenkomst vind waar we nu zijn. Ik vond het heel goed ook dat het programma in twaalf punten is samengevat. Het zijn hele inspirerende punten. Ik ben ook heel blij dat Thierry Baudet hier weer de kar gaat trekken. En de sfeer hier is ongelooflijk goed. Dus ik heb er heel veel vertrouwen in dat we een hele goede verkiezingsuitslag gaan halen. FVD is op dit moment een hele stabiele partij. We staan nu in de peiling op 5 zetels. Ik heb het idee dat we daar nog wel wat bij moeten komen. Maar het is een ongelooflijk goede sfeer in de club. Dus ik heb daar alle vertrouwen in.
Oké, prachtig. Maar ja, Parijs is nog ver. De verkiezingen zijn pas over twee maanden (22 november a.s. red.) Dus er kunnen heel veel dingen gaan veranderen. Wat denk jij van de andere partijen in het politieke speelveld?
Nou ja, kijk, ik vind het erg belangrijk dat we een ingrijpende verandering krijgen van het beleid. Dat is eigenlijk een van de belangrijkste dingen. Ik heb het gevoel dat het helemaal niet goed gaat. En dat het met het huidige kabinet, we gaan met dit huidige desastreuze beleid rechtstreeks op de afgrond af. Dus er moet verandering komen. En wat mij betreft zijn dat de partijen ter rechterzijde die die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat is dus de PVV en FVD. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar FVD. Ik vind dat een totaal visie op het gehele politieke gebeuren waar ik erg onder de indruk van ben. Ik ben erg onder de indruk van het feit dat een hele hoop van de processen waar we nu mee te maken hebben dat die in 2016 eigenlijk al voorspeld waren. De oorlog waar we nu in zitten rond Oekraïne en Rusland was voorspeld door degenen die zeiden dat wij geen associatieverdrag met Oekraïner niet moeten hebben. Omdat het nooit aanvaardbaar zal zijn voor Rusland. Ik vind dat visionair dat dat toen al door FVD naar voren is gebracht. Ja, er is daar niet naar geluisterd. We zitten nu in een oorlog die nog jaren kan duren waarbij veel slachtoffers vallen aan beide zijden. Vooral aan de Oekraïense zijde. Het is allemaal heel erg naar wat er nu gebeurd. En Rusland had natuurlijk nooit de nationale soevereiniteit mogen schenden van Oekraïne. Er moet nu aan een oplossing worden gedacht. Dus er moet echt een vredesplan moeten komen. Daarom was ik ook heel erg blij dat één van die twaalf punten die net gepresenteerd zijn, dat dat aandacht besteed aan zo'n vredesplan. Ik heb tot nu toe dat nog van geen enkele andere politieke partij gehoord. Iedereen schijnt die oorlog nu als een soort van onvermijdelijk iets te zien.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
In de Eerste Wereldoorlog dacht men er ook zo over als je het boek Sleepwalkers leest. Toen dacht men, hé, een leuk uitje, lekker vechten op een slagveld ergens in Europa en dan voordat de herfst valt weer veilig thuis. Nu denkt men er net zo over.
Ik vind dat heel onverantwoord. We zijn erin geslaagd tussen 1917 en 1991, het moment dat het Sovjet-Unie regime in elkaar is gestort is het gelukt om daar die koude oorlog niet te laten ontaarden in een warme oorlog. Maar op het ogenblik zitten we niet alleen in een koude oorlog, maar zitten we ook in een hele explosieve situatie die kan omslaan in een warme oorlog. En dat hangt van allerlei toevalligheden af. Van Starlink, een programma van Elon Musk, wat een privépersoon is. Of de zaak niet totaal uit de hand gaat lopen. Dat is allemaal heel erg verontrustend. En nogmaals, je hoort van geen enkele partij, hoor je enig besef dat we in die situatie zitten. Sterker nog, het is ook zo dat erop aangedrongen moet worden, dat heb ik ook vandaag weer gehoord, om in ieder geval een debat te voeren over deze situatie in de Tweede Kamer, wat toch de plaats is waar onze debatten gevoerd moeten worden. Dat er dan helemaal geen interesse is om daar over te praten. Nou, dat is toch een hele treurige situatie waar je dan in terecht bent gekomen met de volksvertegenwoordiging. Dus dat moet echt gaan veranderen.