In katholieke kringen gonst het van de geruchten: kardinaal Willem Jacobus Eijk (Wim Eijk), aartsbisschop van Utrecht, wordt internationaal genoemd als een van de negen serieuze kandidaten om paus Franciscus op te volgen. Wat voor velen nog een gerucht lijkt, klinkt voor traditionele katholieken als hoopvolle muziek in de oren.
Een kardinaal met een ruggengraat
Kardinaal Eijk staat al jaren bekend als een van de meest standvastige verdedigers van de traditionele leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij heeft zich in het bijzonder onderscheiden door zijn heldere en onwrikbare standpunt over het huwelijk als sacramentele en onverbrekelijke verbintenis tussen één man en één vrouw. In een tijd waarin sommige bisschoppen bereid zijn compromissen te sluiten met de tijdgeest, is Eijk een rots in de branding gebleven.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers.
Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
De Nederlandse kardinaal is arts én theoloog, en zijn heldere theologisch denken gecombineerd met pastorale ernst maken hem tot een gezaghebbend figuur in de wereldkerk. Dat hij nu internationaal genoemd wordt in serieuze lijsten van pauselijke opvolgers – waaronder op sociale media door katholieke opinieleiders en analisten – is niet zomaar een opstootje. Het laat zien dat de wereldkerk snakt naar duidelijkheid, naar waarheid, naar herderlijke moed.
Een paus Eijk zou een renaissance betekenen
Wat zou een paus Eijk betekenen voor de Kerk? Voor traditionele katholieken is het antwoord glashelder: een renaissance van het geloof, geworteld in de Schrift en de Traditie. De verwarring van de afgelopen jaren – met openingen naar morele dubbelzinnigheid en doctrinaire vaagheid – zou plaatsmaken voor helderheid, orthopraxie en de herontdekking van de schoonheid van de katholieke geloofsleer.
In lijn met de woorden van paus Benedictus XVI zou een pontificaat van Eijk kunnen bijdragen aan de “herontdekking van het authentieke christelijke humanisme”. Geen modernisme, geen aanpassing aan de wereld, maar de omvorming van de wereld door het kruis van Christus.
Internationale aandacht
Dat Eijk opduikt in deze top 9 is geen toeval. Op X (voorheen Twitter) spreken bekende katholieke accounts vol lof over zijn orthodoxie, zijn intellect en zijn pastorale bewogenheid. Zie bijvoorbeeld de opmerkingen van @goddeketal, @xmuse_, @agusantonetti en anderen, die ik in dit artikel heb verwerkt.
Het is tekenend dat zijn naam genoemd wordt naast kandidaten als kardinaal Sarah, kardinaal Erdo en kardinaal Burke – allen mannen die, elk op hun manier, trouw zijn gebleven aan de eeuwenoude leer van de Kerk... en die uit grote (katholieke) landen komen.
Een teken van de tijd
Misschien is het geen toeval dat juist in Nederland – het land waar de secularisatie het diepst heeft huisgehouden – een kardinaal oprijst die met vaste hand koers weet te houden. In een post-christelijke samenleving weet Eijk: alleen de volle waarheid van het Evangelie redt. Geen verwatering, geen sociologisch geleuter, maar Christus en Zijn Kerk.
Zoals Scott Hahn vaak zegt: “Als we de wereld willen bekeren, moeten we eerst het Evangelie opnieuw aan de Kerk prediken.” Een paus Eijk zou dat precies doen.
Wordt vervolgd? De toekomst van de Kerk ligt – zoals altijd – in Gods handen. Maar als het aan velen ligt: ‘Sancte Petre, da nobis Eijk!’
Word abonnee van onze EXCLUSIEVE GRATIS NIEUWSBRIEF
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.