Bij het debat over stikstof (en koopkracht) heeft CDA-fractievoorzitter Peter Heerma heel duidelijk gezegd waar het op staat. Zijn partij eist dat er voor een andere koers wordt gekozen. Dat boeren betrokken worden bij het stikstofbeleid, dat 2030 wordt losgelaten als harde deadline. En zo niet, dan - nou, dan is het dus einde oefening voor Rutte IV. Feest!
Het gebeurt niet vaak in Nederland dat een kartelpartij publiekelijk de hakken in het zand zet, maar vandaag is dat wel echt gebeurd bij het CDA. Want waar veel mensen vooraf dachten dat het CDA toch zou buigen voor de druk blijkt dat allerminst het geval. Fractievoorzitter Peter Heerma rechtte zijn rug namelijk zowaar en zei heel duidelijk dat er voor zijn partij maar één pad voorwaarts is: een totaal andere aanpak.
"Dit is een ongebruikelijk debat," begon Heerma, "over een belangrijk statement van mijn partijleider." Dat is natuurlijk inderdaad ongebruikelijk, want normaal doet Wopke Hoekstra alleen maar onbeduidende uitspraakjes. Maar goed, dat geheel terzijde.
"Een noodzakelijk statement," ging Heerma verder, "over zorgen die breed leven in de samenleving. Over een politiek en een overheid die de samenleving dreigt te verliezen... de zorg over een land onder hoogspanning. Waar steeds meer gezinnen door de prijsstijgingen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Waar de stikstof- en asielcrisis de verhoudingen tussen Den Haag en de regio onder grote druk zetten. Waar medebestuurders [...] van links tot rechts de noodklok luiden."
"Van Limburg tot Friesland hangen vlaggen op hun kop, als een noodkreet van een samenleving zonder perspectief," zei hij vervolgens in een statement die de woede van D66 ongetwijfeld zal opwekken. Want die linksradicalen vinden immer dat de omgekeerde vlag zo ongeveer bestraft moet worden met gevangenisstraf.
"Dit is de zorg die Hoekstra heeft verwoord," stelde Heerma daarop. "De impasse moet worden doorbroken. En van dat pad zijn mijn fractie en mijn partij niet te brengen. We moeten de bakens verzetten."
Dat laat er natuurlijk geen twijfel over bestaan. Het CDA houdt de rug inderdaad recht. De partij wil en eist dat het stikstofbeleid wordt aangepast. En ja, daarbij refereerde hij vandaag ook aan het project van Johan Remkes - waarna het CDA écht wil kijken of er vooruitgang is geboekt - maar dat is natuurlijk een beetje de boel afschuiven. Boeren weten nu dat als ze niet toegeven dat het kabinet dan gaat vallen, wat hen betere kansen geeft omdat de kans groot is dat D66 na volgende verkiezingen niet meeregeert. Nu een dealtje sluiten met Remkes is dus onzinnig.
Daarbij herhaalde Heerma dat het CDA niet de doelen an sich verwerpt. Het is en blijft natuurlijk wel een kartelpartij. Het gaat vooral over de snelheid waarmee de stikstofdoelen geïmplementeerd worden, en de wijze waarop: door boeren feitelijk kapot te maken in no time, en door alles van bovenaf op te leggen.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
In dat opzicht wil het CDA dat ook lokale bestuurders erbij betrokken wordt en dat er ook naar hen geluisterd wordt. "Met de hakken in het zand zetten we geen stap vooruit. We moeten af van de technocratische topdown-argumenten dat er maar één dwingende route is. Dat is ook de impasse die we moeten doorbreken."
"En het jaar 2030 is daarbij niet heilig. Op heel veel plekken zal dit haalbaar zijn. Maar als het op sommige plekken niet zo is," tja, dan moet het dus wat langzamer op dat gebied.
In dat opzicht zei Heerma dat hij het onderzoek van Remkes wil afwachten. Die komt volgende week of de week erna met zijn conclusies. Dan wil het CDA kijken of er vooruitgang geboekt is. Zo niet, dan is het klaar. "Want ik herhaal, dat is het pad waarvan mijn partij niet af te brengen is.
En dat betekent dat de zaken nu flink op scherp staan. Het is het CDA tegen D66. Welke van de twee gaat door de knieën? Doet geen van beide dat, dan is het binnenkort nieuwe verkiezingen.