Het politieke vragenuurtje in de Tweede Kamer stond gisteren in het teken van een stevig debat over de nieuwe pensioenwet. NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph legde minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC) het vuur na aan de schenen. Met een messcherpe analyse en niet mis te verstane woorden fileerde Joseph het wensdenken rond het nieuwe pensioenstelsel, een dossier dat volgens haar een ramp in slow motion dreigt te worden.
Joseph wees op recente signalen over stijgende uitvoeringskosten binnen de verplichte pensioenfondsen. “Het nieuwe pensioenstelsel is grotendeels gebaseerd op wensdenken,” zei Joseph, verwijzend naar de mantra dat iedereen erop vooruit zou gaan. “Die valse belofte galmt nog door mijn hoofd, en dat kán helemaal niet. Je hoeft ook geen actuaris te zijn om te begrijpen dat hogere kosten leiden tot een lager pensioen.”
Deze woorden snijden hout. De beloofde win-win van het nieuwe stelsel – hogere rendementen en meer zekerheid – blijkt in de praktijk te rusten op luchtkastelen en een rekenmodel dat alleen in theorie werkt. Het is volgens Joseph niets minder dan een gevaarlijk gokspel met het pensioenkapitaal van miljoenen Nederlanders.
Josephs kritiek spitste zich toe op de carte blanche die de pensioenfondsen hebben gekregen. Mensen zitten verplicht bij die fondsen, maar er is nauwelijks controle op de kosten. Hoe kunnen we accepteren dat er zo lichtzinnig wordt omgegaan met de belangen van 10 miljoen deelnemers?
Ze heeft een punt. Het verplicht gestelde karakter van de pensioenfondsen maakt het des te belangrijker dat de kosten en rendementen transparant en verantwoord zijn. Maar in plaats daarvan lijken de fondsen vrij spel te hebben, terwijl de Kamer – die als noodrem zou moeten fungeren – het laat afweten.
Waar het merendeel van de Tweede Kamer zich achter de retoriek van optimisme en transitie schaart, blijft Joseph een van de weinige politici die daadwerkelijk begrijpt wat er op het spel staat. Joseph toonde zich ook kritisch over het idee om 10% van het pensioenkapitaal in te zetten voor de energietransitie, iets wat door velen in de Kamer wordt toegejuicht. Het idee dat het pensioen daarmee zou stijgen, is dwaasheid. Zo lichtzinnig omgaan met de pensioenbelangen van miljoenen mensen is bijna pervers te noemen.
Het is zeldzaam dat een Kamerlid met zoveel precisie de vinger op de zere plek legt. Joseph begrijpt dat dit niet alleen een financieel probleem is, maar ook een moreel falen van de politiek. “Stop met wensdenken,” riep ze de Kamer en de minister op. “Verbeter deze pensioenwet en beperk de kosten. Het is nog niet te laat.”
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De vraag is of haar woorden gehoor zullen vinden. In een politiek klimaat dat vaak meer waarde hecht aan goed nieuws dan aan harde waarheden, lijkt het vooralsnog onwaarschijnlijk dat Josephs waarschuwingen de actie zullen ontketenen die nodig is. Maar één ding is zeker: de geschiedenis zal haar gelijk geven als de kaarten uiteindelijk op tafel liggen. En dan zullen velen zich afvragen waarom de ramp niet werd voorkomen.