Bij Disney lijkt eindelijk het besef door te dringen dat de doorgeslagen genderideologie een grens heeft bereikt. In de aankomende Pixar-animatieserie Win or Lose is een transgenderpersonage aangepast. Het oorspronkelijke personage, een 14-jarig transgendermeisje, is nu herschreven als een normaal meisje. Deze beslissing is een breuk met de toenemende invloed van ideologisch beladen thema’s in kindvriendelijke content. En dat is goed nieuws.
Win or Lose volgt een gemengd softbalteam op een middelbare school dat zich voorbereidt op een belangrijke kampioenswedstrijd. Oorspronkelijk bevatte de serie een verhaal rondom een transgenderpersonage, ingesproken door de 18-jarige transgenderstemactrice Chanel Stewart. Echter, maanden voordat de serie zijn debuut maakt, besloot Disney dit te schrappen. Het personage blijft bestaan, maar zonder verwijzingen naar genderidentiteit.
In een verklaring stelde Disney: “Wanneer het gaat om geanimeerde content voor een jonger publiek, erkennen we dat veel ouders de voorkeur geven om bepaalde onderwerpen op hun eigen manier en tijdstip met hun kinderen te bespreken.” Zo, he-he. Goed nieuws natuurlijk, maar dat het kwartje zo laat valt, is toch opmerkelijk?
Deze zet lijkt onderdeel te zijn van een bredere koerswijziging binnen Disney. CEO Bob Iger heeft eerder benadrukt dat entertainment voorop moet staan bij het maken van content. “Onze films en series moeten allereerst vermaken, niet belerend zijn,” verklaarde hij. Dit beleid volgt op toenemende kritiek van ouders en conservatieve groepen die de overdaad aan LGBTQ+-representatie in kindermedia als problematisch beschouwen – en terecht! Deze gekkigheid moet nou maar eens afgelopen zijn.
De beslissing kan ook gezien worden als een reactie op een veranderend politiek klimaat in de Verenigde Staten. Na de herverkiezing van voormalig president Donald Trump, die zich sterk heeft uitgesproken tegen diversiteits- en inclusiebeleid, lijken bedrijven zoals Disney hun positie te heroverwegen. Of dit een strategische voorbereiding is op mogelijke beleidsveranderingen onder een nieuwe Trump-administratie, blijft speculatief.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De beslissing heeft tot teleurstelling geleid bij Chanel Stewart, die hoopte met haar rol transgenderjongeren te inspireren. “Verhalen van transgenderpersonen doen ertoe en verdienen het om gehoord te worden,” zei ze tegen filmvakblad Deadline. Haar moeder voegde eraan toe: “Dit voelt als een nieuwe tegenslag voor de LGBTQ-gemeenschap.” Nou, huilie huilie – daar zijn kinderseries niet voor bedoeld. Kinderen – zeker in de VS – worden al genoeg gebombardeerd met dit soort gekkigheid.