1. Home
  2. Ronald Plasterk veegt de vloer aan met Rob Jetten: Nederland voorop met CO2-ban? Zinloos en hypocriet!
screen shot 2023 01 20 at 140646

Ronald Plasterk veegt de vloer aan met Rob Jetten: Nederland voorop met CO2-ban? Zinloos en hypocriet!

Opinie06 sep , 14:00
Ronald Plasterk heeft het weer eens haarfijn blootgelegd in zijn laatste Telegraaf-column: het klimaatbeleid van Rob Jetten is niet alleen zinloos, maar ook nog eens gebaseerd op pure onkunde. Het lijkt wel alsof onze politici totaal niet begrijpen waar ze mee bezig zijn, maar toch willen ze koste wat kost voorop lopen in de CO2-ban, terwijl ze zelf nauwelijks het verschil kennen tussen stikstof en kooldioxide. Dat Plasterk zo scherp uithaalt naar Jetten en zijn onzinnige "verstikkende deken"-analogie is terecht, want deze misleidende politiek zorgt ervoor dat Nederland zich de vernieling in werkt zonder enig meetbaar effect op het klimaat.
De waarheid? Het hele gedoe rond stikstof is niets meer dan een lokaal probleem, een kwestie van landschapsinrichting: willen we meer heide of meer bos? Maar Jetten en consorten blijven doen alsof het hier gaat om de redding van de wereld. Stikstof, dat in onze atmosfeer voor 78% voorkomt, is totaal onschadelijk en verstikt helemaal niets schrijft Plasterk. Maar nee, Rob Jetten blijft het hebben over een ‘verstikkende deken’ van stikstof alsof hij biologie- of scheikundeles gemist heeft.
En dan CO2: Nederland heeft geen eigen atmosfeer, beste mensen! Plasterk legt het genadeloos uit: zelfs als we hier in Nederland vooroplopen met het terugdringen van CO2, is het effect op de wereldtemperatuur zo klein dat het niet eens meetbaar is. 0,000036 graden Celsius! Je zou bijna denken dat het hier een grap betreft, maar dit is bittere realiteit. Rob Jetten moest zelf toegeven dat zijn klimaatmaatregelen nauwelijks impact zullen hebben op de wereldtemperatuur. Dus waarom lopen wij dan voorop, terwijl landen als China en India massaal doorgaan met uitstoten?
Het is precies die drogredenering waar Plasterk ook Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck voor op de vingers tikt: "Het vliegtuig vliegt toch." Want ja, we moeten het allemaal samen doen, maar Nederland lijkt de enige die koste wat het kost zijn economie wil wurgen voor een effect dat in de rest van de wereld niet wordt nagevolgd. En ondertussen vliegen de elites van GroenLinks-PvdA vrolijk de wereld rond in hun privéjets, terwijl ze de gewone burger verplichten om hun gasfornuis in te leveren en elektrisch te rijden.
Plasterk heeft helemaal gelijk als hij stelt dat het “vooroplopen” met de CO2-ban niet alleen zinloos is, maar ook moreel onhoudbaar. Het idee dat wij als klein landje de wereld gaan redden terwijl de echte vervuilers – de grote landen – niets doen, is een illusie. Waarom zou Nederland zichzelf opofferen voor een symbolische bijdrage aan de wereldatmosfeer, die alleen effect heeft als iedereen meedoet? De morele plicht die Jetten ons probeert op te leggen, is niet meer dan een dekmantel voor het vernietigen van onze welvaart en vrijheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Tijd voor realisme! Natuurlijk kunnen we stappen ondernemen om fossiele brandstoffen geleidelijk te verminderen, maar laten we niet doen alsof Nederland het klimaat gaat redden. Het is absurd om onze economie kapot te maken voor een effect dat wetenschappelijk onmeetbaar is. Plasterk zet hier de juiste toon: we moeten loyaal meedoen, maar vooroplopen is pure zelfkastijding zonder resultaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten