-Frits Bosch- Wordt NSC een breekijzer contra de Europese Unie?

Opinie30 aug 2023, 11:30
Het CDA heeft zich door de decennia heen weifelachtig betoond over het EU beleid. Partijleider van het CDA Haersma Buma en Omtzigt - toen nog CDAer- keerden zich tegen het noodpakket voor Griekenland. Maar het pakket kwam er wel.
Zij kwamen daarmee in aanvaring met de VVD en D66 van Pechtold. Zoals gezegd: het steunpakket kwam er wel en niet te weinig ook voor Zuid Europese landen. Oud CDA prominent en minister dr. Bert de Vries noemde in zijn boek ‘Ontspoord Kapitalisme’ de euro een mislukt project. Het heeft de ongelijkheid in de EU doen vergroten volgens hem. Dr. Pieter Omtzigt heeft nu de handen vrij en krijgt mogelijk een machtspositie om zijn EU visie door te drijven. In zijn Cleveringa lezing zei hij dat de EU zondigt tegen de eigen principes door het Groei- en Stabiliteitspact niet te handhaven, waartegen vooral de Zuid-Europese landen zondigen. CDA’er Wopke Hoekstra heeft zich kritisch uitgelaten, tegen het zere been van de Groenen en sociaaldemocraten. En uitgerekend Hoekstra wordt wellicht de nieuwe EU commissaris Klimaatbeleid. De Griekse staatsschuld leidde tot het massaal opkopen van schulden door de ECB, een vorm van monetaire financiering die volgens monetaristen heeft bijgedragen tot de huidige inflatie: ‘too much money chashing too few goods.’ Oud DNB directeur en CDA prominent dr. Nout Wellink schrijft op 29/8/23 in HFD het artikel “Verliezen centrale banken tarten grens ECB beleid.” Het is een klagend artikel over de overmatige schulden binnen de eurozone, de verliezen van centrale banken en de problematische herkapitalisatie. De algemene tendens van CDA en NSC is: de EU moet terug in z’n hok, afspraken nakomen en geen fratsen die leiden tot meer schulden en meer risico’s voor ons.
De ECB heeft contra de geest van het Verdrag van Maastricht gehandeld, maar parafraserend naar Maarten Luther heeft Christine Lagarde gedacht: “hier sta, ik kan niet anders”. De Zuid Europese landen moeten in aller belang gered worden. Dit met ‘moral hazard’ ten gevolg: de landen konden daardoor lustig doorgaan met het ophogen van hun begrotingstekorten en staatsschulden.  De EU financiert het immers toch wel. De Tweede Kamer nam dit jaar een motie aan van Omtzigt tegen nieuwe permanente gemeenschappelijke fondsen. NSC lijkt een stevige tegenstander te kunnen worden contra plannen van de EU om nieuwe vormen van gemeenschappelijke schulden en risico’s, zoals eurobonds, te creëren.
De conclusie is dat het CDA altijd conte coeur is meegegaan in het accomoderende EU beleid van meer schulden en risico’s binnen de EU zone vergemeenschappelijken. We moeten nu op de blaren zitten van een hoge inflatie die structureel lijkt. De NSC zal daar niet langer aan meedoen, zo lijkt het nu. Dat zet de partij niet alleen dwars op de EU maar ook op D66, VVD, Volt en wellicht ook op PvdA/GL. Boeiend! Mocht dit zo uitpakken, dan is dat winst wat mij betreft. Hoe denkt Omtzigt eigenlijk over de euro. Is dat een “mislukt project die de ongelijkheid vergroot”? Moeten we dus uit de euro? Nu ook nog eens horen hoe Omtzigt denkt over immigratie, klimaat en stikstof. Komt NSC dan ook in botsing met de EU over klimaat, CDA’er Hoekstra? Pikant!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten