frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Het ESG en duurzaamheidsbeleid van de EU noopt tot NEXIT. Deel 3

Opinie31 dec 2024, 12:30

Het ESG duurzaamheidsbeleid voor onze pensioenfondsen noopt tot Nexit. Dat zit puntsgewijs als volgt.

* DNB, De Nederlandsche Bank, verwacht een ESG-afweging bij beleggingsbeleid. Pensioenfondsen denken dat dit betekent dat ze "Groen" moeten beleggen en willen geen probleem met DNB. Ze komen aan die oproep tegemoet. ESG staat voor Environmental, Social, Governance.

* DNB vindt duurzaamheidsbeleid bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn, PFZW, prima, hetgeen is te verwachten met ex-DNB als voorzitter en ex-DNB mr. Joanne Kellerman als directeur van PFZW (genoemd wordt dat Kellerman bij DNB mislukt is, zeer ijdel persoon). PGGM is de uitvoeringsorganisatie voor welzijnswerkers. Er is ‘oorlog’ binnen PGGM over het te voeren beleggingsbeleid. De directeur beleggingen vindt dat het ESG en duurzaamheidsbeleid niet ten koste mag gaan van het rendement. De hoofddirectie meent dat dit wel mag. Men probeerde de directeur Beleggingen tevergeefs te ontslaan. Dat het beleid ten koste gaat van het rendement is evident: als men het beleggingsuniversum inkort kunnen sterke kansen niet verkozen worden.

* Bij Frank Elderson, ex- DNB, hoofd Climate-related Financial Risk ECB, is Climate change in de bol geslagen. Hij zit namens DNB in de directie van de ECB en bemoeit zich met het climate change beleid bij EU banken, bedrijven en pensioenfondsen;

* Linkse bedrijfscultuur leidt tot autoritair regime dus het verbaast niet dat over die bedrijfscultuur wordt geklaagd bij PGGM in het radicaal linkse Financieele Dagblad; zou het bij APG en MN echt heel anders zijn?

* Topman van Boskalis Peter Berdowski klaagt over ‘over de top’ duurzaamheidseisen voor zijn bedrijf. Ook ASML topman Christophe Fouquet levert kritiek op EU-beleid (Green Deal, overregulering, politieke muntunie in plaats van economische muntunie). Volkomen terecht: het idee van economische samenwerking (EEG destijds) is vervangen door federale samenwerking met steeds meer regels door de Europese Commissie. De EU gaat de kant op van Latijns Amerika: enorme bureaucratie, oprukkende corruptie en sterk teruglopende productiviteit, en steeds meer censuur "om desinformatie tegen te gaan", maar wie bepaalt wat "desinformatie" precies is?

* Heeft u Wopke Hoekstra gezien. Hier is hij als politicus mislukt maar in zijn rol als EC commissaris Climate Change geniet hij: “het is één minuut voor twaalf”. Alle riemen móeten aangetrokken worden! We weten echter dat het Climate Change verhaal gebaseerd is op dubieuze modellen en sterk in twijfel wordt getrokken door diverse Nobelprijswinnaars, alsmede door emeritus hoogleraar moleculaire spectroscopie Kees de Lange (zie in mijn boek Links Verdriet, p199).

Slotsom: foute boel

Het zit helaas niet goed bij onze pensioensector. In deel 1 en 2 heb ik proberen duidelijk te maken dat het onverantwoord is bij de huidige uiterst riskante beleggingsomgeving over te stappen naar een systeem waarbij de deelnemers van de fondsen het volle pond van de beleggingsrisico’s gaan lopen. Deelnemers worden dan mogelijk twee keer in het pak genaaid: niets genoten van de geweldige beursrendementen en een scheur in de broek als de beurs omlaag dendert. Ik acht die kans vrij groot. Voor de goede orde vermeld ik dat ik 25 jaar risico consultant van pensioenfondsen ben geweest.

In dit deel 3 heb ik getracht aan te geven dat het over de top gaat met het ESG en duurzaamheidsbeleid. Via de EU worden onze bedrijven, banken en pensioenfondsen in een streng ESG duurzaamheidsbeleid gehesen. Het komt over als machtswellust en dat is het wellicht ook. Als wij nog iets van soevereiniteit wensen te behouden zullen we uit de EU moeten stappen. De federalisatie zet sluipenderwijs door. Het doet even pijn, ik weet het, maar er zit echt niets anders op. Nexit.

Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten