Nederland sluit 2024 af met een flinke financiële dreun. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), lijkt vastberaden om de middenklasse nog verder uit te knijpen. In een interview met de Volkskrant pleit hij voor een hogere vermogensbelasting, het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Alles onder het mom van hervormingen, maar in werkelijkheid wordt de hardwerkende Nederlander weer een paar stappen achteruit gezet.
Knot, die het belastingstelsel "te complex" noemt, stelt dat het doel van belastingen uit het oog is verloren. Maar laten we eerlijk zijn: zijn oplossing lijkt vooral een nieuwe manier om de kas van de overheid te spekken. Volgens hem zijn er te veel aftrekposten en vrijstellingen, waarvan 85 procent niet eens bijdraagt aan hun oorspronkelijke doel. Maar wie betaalt straks de rekening? Juist, de middenklasse.
Met het schrappen van aftrekposten en toeslagen is het duidelijk dat de overheid zich richt op de mensen die al de grootste belastingdruk voelen. Want terwijl Knot praat over "efficiëntie", ziet hij over het hoofd dat dit beleid vooral degenen raakt die al worstelen met stijgende kosten voor energie, zorg en boodschappen.
Knot maakt zich ook hard voor een verhoging van de vermogensbelasting. "Nergens in de westerse wereld betaal je zo weinig belasting over vermogen als in Nederland," klaagt hij. Maar dit is wederom een aanval op de spaarders en kleine beleggers die jarenlang hebben gewerkt om een beetje financiële zekerheid op te bouwen. Terwijl de echte miljardairs hun kapitaal verplaatsen en onzichtbaar blijven voor de belastingdienst, mag de gewone burger bloeden.
De grootste klap moet volgens Knot komen door het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Dit fiscale voordeel, bedoeld om huiseigenaren te ondersteunen, wordt door DNB weggezet als een prijsopdrijvende factor. Maar wie profiteert hiervan? Niet de huizenkopers die al worstelen met torenhoge prijzen en stijgende rentes. Knot lijkt te vergeten dat veel mensen hun financiële planning hebben gebaseerd op deze regeling. Het wegvallen ervan zal de woningmarkt nóg verder destabiliseren.
Knot probeert zijn pleidooi te verzachten door te stellen dat het verlagen van de inkomstenbelasting de oplossing is om mensen meer te laten werken. Maar laten we niet naïef zijn: deze verlaging zal nooit voldoende zijn om de schade van het schrappen van aftrekposten en de verhoging van andere belastingen te compenseren. De middenklasse blijft achter met meer lasten en minder financiële ademruimte.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
De ideeën van Knot zijn een keiharde klap voor de middenklasse, de ruggengraat van onze samenleving. Terwijl de rest van de wereld kijkt naar leiders die streven naar economische verlichting, zoals Elon Musk of Javier Milei, blijft Nederland vasthouden aan het uitmelken van zijn burgers. Big Government groeit, de lasten stijgen en de middenklasse krimpt. Hoe lang blijven we dit slikken?