De Vereniging voor Beleggers van Duurzame Ontwikkeling meldt in haar onderzoeksrapport dat het ABP voor het 5de achtereenvolgende jaar het pensioenfonds is met het meest duurzame beleid. Gefeliciteerd ABP!! Geweldig! Moet de vlag uit? Nou, nee. De beleggingsresultaten zijn bagger slecht. Komt dat doordat de focus volledig op ‘duurzaam’ ligt? In het kwartaalbericht van ABP gaat het enkel over duurzaam. Je zou er als pensionado dol van worden.
What the F heeft de deelnemer eraan als de beleggingen bagger slecht zijn? Er zitten bij ABP zo’n honderd specialisten die blijkbaar enkel duurzaam in het vizier hebben terwijl de beleggingsresultaten rotzooi zijn. Wordt eens wakker dames en heren! Wat een schaamteloze vertoning. Maar het wordt nog erger, véél erger.
ABP gaat een windmolenpark bouw op zee. Dat is een aan alle kanten fout plan. Een windmolenpark op zee is vanuit ecologisch opzicht zeer schadelijk. Ik geniet enig pensioen van ABP en betreur dat ik via deze club aan dit onzalige project meedoe.
Het directe gevolg van de EU-duurzaamheidswetgeving (Sustainable Finance Action Plan) die van toepassing is op pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders en banken en door de Green Deal, is dat er een groot systeemrisico ontstaat betreffende de veiligheid op gebied van energie en defensie. Wind en zon maken 4% uit van de totale energie-mix,en leveren enkel elektriciteit en wat restwarmte. Maar energie is meer dan elektriciteit. Containerschepen varen niet op elektriciteit. Glasfabrieken draaien niet op zonnecellen.
Wind-en zonenergie zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen, voornamelijk kolencentrales, voor als het niet waait of als de zon niet schijnt. Ze zijn kapitaalintensief, leveren een lage opbrengst aan energie relatief aan de kosten en landoppervlakte, en gaan kort mee. Windmolens op zee zo'n 10 jaar. Daarna chemisch afval. Een kerncentrale gaat 70 jaar mee. Dus wat is er nu duurzaam? Zonnecellen gebruiken zeldzame grondstoffen uit China. Daar is mijnbouw voor nodig = ontbossing, slechte omstandigheden voor mijnwerkers. Duurzaam? Als ABP werkelijk de CO2-uitstoot zou willen beperken, bouwen ze geen windmolenpark maar investeren ze in één van de circa 3.000 kerncentrales die de EU nodig heeft om hun doelen inzake CO2-uitstoot te kunnen halen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Kortom, kortzichtig, niet duurzaam en uiteindelijk een sigaar uit eigen doos voor de ABP-deelnemers aangezien de overheid hiervoor subsidies geeft (belastinggeld). Ze lobbyen voor het nieuwe stelsel om te verhullen dat ze door slecht bestuur jarenlang onder de vereiste dekkingsgraad zitten en niet mochten indexeren. ABP is een extreem foute club. Wat een schande dat zoveel landgenoten daarbij aangesloten zijn.
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.