-Cultuur onder Vuur- Overwinning! Gemeentes omzeilen warmtepomp

Opinie08 okt 2023, 18:00

Zo’n 100.000 nieuwe woningen blijken te zijn bijgebouwd mét een gasaansluiting, terwijl dit sinds 2018 niet meer mag. Gemeenten ontduiken massaal de regels. Dat komt overeen met de “dubbelzinnige status” van het gasverbod, die Cultuur onder Vuur al veel eerder vaststelde: het groene paradepaardje van de warmtepomp loopt inmiddels kreupel en komt nog maar moeizaam vooruit.

Ruim 22% nieuwbouw mét gasaansluiting

Ondanks het verbod werden er maar liefst 97.953 woningen gebouwd mét gasaansluiting, meldt RTL Nieuws. Na de Wet Voortgang Energietransitie, die vanaf 1 juli 2018 geldt, zijn er in totaal 437.246 panden gebouwd. Ruim 22 procent van die panden kreeg toch een gasaansluiting, hoewel de wet juist tot doel heeft daar een stokje voor te steken, zodat uiterlijk 2050 iedereen gedwongen van het gas af is.

Al verleende bouwvergunningen

Het grote gat tussen het vermeende groene ‘ideaal’ en de harde werkelijkheid komt doordat het opdringen van de warmtepomp van het ene moment op het andere is begonnen. Aan bouwvergunningen die al verleend waren, was natuurlijk niets meer te doen. Die huizen kregen sowieso gewoon een gasaansluiting. Maar die uitzonderingspositie loopt dus vanzelf af.

Algemeen belang eist gasaansluiting

Interessanter is de uitzondering die gemeenten zelf kunnen maken. Ze kunnen nieuwbouw met gasaansluiting laten doorgaan ondanks de wet, doordat die de mogelijk geeft een beroep te doen op 'zwaarwegende redenen van algemeen belang'. In totaal hebben 80 gemeenten daarvan gebruik gemaakt, zo blijkt uit het register van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Sommige gemeenten omdat ze hopen dat betere alternatieven zullen opduiken als waterstof of biogas. Maar vaker nog omdat gas gewoon de enige betaalbare optie blijkt.

Warmtepomp: overlast en ruimtegebrek

Zo konden in de historische binnenstad van Purmerend 109 nieuwe huizen onmogelijk elektrisch verwarmd worden, niet alleen vanwege hoge kosten, maar ook door de overlast die de vernieuwing van het hele elektriciteitsnet daar zou geven. Afgezien van de extra energiekosten, was de warmtepomp daar ook al geen optie vanwege de te verwachten geluids- en trillingsoverlast in de dicht opeen staande panden, en het ruimtegebrek. Het was dus een kwestie van bouwen met gas, of helemaal niet bouwen.

Onbetaalbare woonwagens

Gemeenten maken noodgedwongen ook uitzonderingen voor bijzondere gevallen als woonwagenkampen, waar de mensen geen geld hebben om op de warmtepomp over te schakelen. Dat kost namelijk al gauw 30 tot 40.000 euro: meer dan de gemiddelde woonwagen kost, terwijl een geheel aangepaste ‘groene’ woonwagen al gauw op zo’n 180.000 euro komt. Voor woonwagenbewoners vaak niet te betalen. Ook zij hebben recht op respect voor hun privé-eigendom en vrijwaring van onbehoorlijk bestuur.

Gas is ‘groen’

Na in 2018 met veel vertoon te zijn gelanceerd, blijkt het gasverbod dus maar moeilijk door te zetten. Wettelijk is er nog niets veranderd, maar de praktijk is weerbarstig en de weerzin ertegen is groot. Niet alleen bij de bevolking, zelfs de klimaatactivistische groep Urgenda heeft het gasverbod afgeraden, nu duidelijk wordt dat biomassa niet het gedroomde alternatief is en aardgas ook door Brussel als ‘groene’ energiebron is aanvaard.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met die idiote groene lobby. Wij willen betaalbare energie voor álle Nederlanders. Jij ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS en help ons voor betaalbare energie te strijden - elke dag weer!

Is gasverbod nog wel vol te houden?

Zeker na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog waarin Rusland als represaille voor de sancties de gastoevoer naar Europa afsloot, en nadat mensen afgelopen winter de energierekening de pan zagen uitrijzen, is voor iedereen voelbaar geworden dat er voor gas voorlopig geen bruikbaar alternatief is. Dit ondanks het feit dat de gaswinning in Groningen inmiddels afgesloten en elders op eigen bodem nog maar mondjesmaat plaatsvindt. De energievoorziening komt serieus in gevaarZoals Cultuur onder Vuur eerder al schreef, zijn we van gasverbod naar gastekort gegaan. Nu het zelfs door het klimaatactivisme niet meer gesteund wordt, klemt des te meer de vraag of het gasverbod nog lang stand kan houden.

Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. Wij hebben het artikel met toestemming van de stichting geherpubliceerd, waarvoor dank!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten