Het doel van Europa's Zuidelijke Gas Corridor was voorheen duidelijk -- Azerbeidzjaans en Turkmeens gas naar West-Europa transporteren zodat het continent minder afhankelijk werd van Russische gasimporten. In toenemende mate wordt echter ook de energiezekerheid van Zuidwest-Europa van belang geacht.
De Europese energiecommissaris Günther Oettinger benadrukte tijdens een gasforum in Brussels afgelopen week het belang van de Zuidwest-Europese energiemarkt. Hij prees er met name de geplande Trans-Adriatische Pijpleiding welke gas vanaf de Grieks-Turkse grens naar Italië moet voeren. "Het plan van TAP kan echter alleen werken als iemand anders zich betrouwbaar bewijst in het aanleveren van Azerbeidzjaans gas bij de Grieks-Turkse grens," aldus de commissaris.
Verschillende partijen doen hier mee maar het meest levensvatbare project lijkt Nabucco. Dit consortium van Centraal-Europese en Turkse energiemaatschappijen wil een pijpleiding aanleggen tussen Turkije en Oostenrijk. Gas dat door Nabucco naar West-Europa moet worden gebracht zou met name uit Azerbeidzjan, Irak en Turkmenistan komen. De twee landen rond de Kaspische Zee zijn bezig met het bouwen van een eigen pijpleiding om Iran en Rusland te omzeilen.
Het Franse Total ontdekte afgelopen september nog een enorme gasvoorraad in de wateren van Azerbeidzjan. Een nieuw gasveld zou goed zijn voor hoogstens 350 miljard kubieke meter gas. Nu al produceert het Shah Deniz gasveld iedere dag ruim zeven miljard kubieke meter gas. BP exploiteert dat gasveld.
De Nabucco Pijpleiding zou Zuidwest-Europese landen als Bulgarije, Roemenië en Hongarije echter nauwelijks ten goede komen. "Zonder een leidende partij die nieuwe infrastructuur ontwikkelt in de regio ben ik bang dat Zuidwest-Europa niet van de gas die door de regio komt zal profiteren," zei Oettinger vorige week. Hij herinnerde zijn publiek aan het gasconflict dat twee jaar geleden tussen Oekraïne en Rusland woedde. Zuidwest-Europese landen zaten toen in de kou.
Om investeringen in de energiezekerheid van Zuidwest-Europa aantrekkelijker te maken belooft de Europese Commissie toe te zien op "een strenge naleving van de wetten van de Europese interne energiemarkt," aldus Oettinger. Ook stelde hij "genereuze regelgevende steun" in het vooruitzicht. Met andere woorden, er mag geld worden verdiend, ook als eens een jaartje de milieunormen worden overschreden.
Bestaande intergouvernementele overeenkomsten staan het Azerbeidzjan toe om gas tot aan de Turkse grens met Europa te leveren -- oftewel Griekenland en Bulgarije. Het land moet nu beslissen of het voor de Nabucco route kiest en daarmee de zekerheid van een rijke West-Europese gasmarkt of dat het de landen van Zuidwest-Europa gaat leveren waarvandaan gas via de interne markt de rest van de Unie moet bereiken. De voorkeur van de Europese Commissie is reeds duidelijk.