Goed nieuws voor de groenen! Zonne-energie blijkt inmiddels zonder subsidie rendabel. Toch wordt de staatssteun niet afgeschaft.
In april van dit jaar kondigde twee Duitse fabrikanten van zonnepanelen al aan
geen subsidie meer nodig te hebben om zonne-energie rendabel te maken. Nu blijkt hetzelfde in Nederland
het geval.
Boerenorganisatie LTO Noord legt de komende maanden 20.000 zonnepanelen op daken van schuren en stallen. Dat gebeurt zonder subsidie: 150 leden van LTO Noord hebben ingetekend op een inkoopactie waarmee ze tot 20 procent goedkoper uit zijn.
Gezond boerenverstand dus: landbouwers en veetelers kopen gezamenlijk zonnepanelen in, besparen zo op de aankoopkosten en op de lange termijn, op hun energierekening. Binnen tien jaar zijn de kosten eruit.
Waarom wordt zonne-energie dan nog altijd gesubsidieerd door de overheid? Beweerden voorstanders niet dat subsidie slechts tijdelijk nodig was, om schone energie op te kunnen laten boksen tegen goedkopere, traditionele energiebronnen, zoals kolen en gas?
Zelfs de leverancier van zonnepanelen pleit tegen subsidies. "Wij krijgen afmeldingen van opdrachten, zodra er weer over een subsidieregeling wordt nagedacht. Dat geeft een hoop onrust binnen ons bedrijf. Je kan er geen bedrijfsvoering op los laten."
Zo blijkt maar weer eens hoe overheidsinmenging marktverstorend werkt. Het schept onzekerheid. Mogelijke kopers wachten af. De ontwikkeling van zonnepanelen wordt er juist door tegengewerkt, omdat er minder druk op producenten rust om hun panelen rendabel te maken. Nu dat toch is gelukt, is er geen enkele reden meer om zonnepanelen te subsidiëren.
Helaas, volgende maand komt een nieuwe subsidieregeling van kracht. Er wordt 22 miljoen euro vrijgemaakt om de koop van zonnepanelen tot 15 procent van de aankoopwaarde te subsidiëren. Je zou haast denken dat de feiten helemaal niets met dit subsidiebeleid te maken hebben...