Je zou verwachten dat een inburgeringsexamen voor migranten ervoor zorgt dat migranten de Nederlandse cultuur leren kennen en daarnaast ook de taal leren kennen. Het is de institutionele poortwachter, maar blijkbaar is het een poortwachter voor de bühne. Meer dan drieduizend migranten schijnen zo vaak gezakt te zijn dat ze alsnog mogen blijven, alsof men uit moeheid ze gewoon met een knipoog door laat gaan. Belachelijk.
Nieuwkomers in Nederland moeten binnen 3 jaar hun inburgeringsexamen hebben gehaald. Maar migranten die 600 lesuren hebben gevolgd en 4 keer zijn gezakt voor hun examens, kunnen daar ontheffing van krijgen. Ze hebben zich dan genoeg ingespannen en de overheid legt zich er bij neer dat de drempel voor hen te hoog ligt. Dat is sinds 2013, het jaar dat de nieuwe inburgeringswet werd ingevoerd, 3023 keer gebeurd.
De examens zijn onder meer bedoeld om te toetsen of nieuwkomers (vluchtelingen en huwelijksmigranten) de Nederlandse taal voldoende machtig zijn om zich op de arbeidsmarkt te kunnen begeven en of ze de Nederlandse samenleving begrijpen. Onder de 3000 migranten die 4 keer voor hun examens zakten, zitten veel Ethiopische en Eritrese asielzoekers, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). ,,Mensen die uit oorlogsgebied komen en daardoor weinig onderwijs hebben gehad, ze hebben soms ook al een alfabetiseringsproject moeten volgen”, aldus de woordvoerder van het ministerie. De ontheffing van het inburgeren heeft geen gevolgen voor hun verblijfsvergunning, de serie-zakkers mogen in Nederland blijven omdat ze recht hebben op verblijf.
Het gaat om een inspanningsverplichting vanuit de overheid. Niet over daadwerkelijke resultaten, maar om de energie en tijd die erin gestoken wordt. Dat de migranten dan alsnog de taal niet kunnen spreken en de cultuur niet kennen, dat schijnt allemaal minder belangrijk te zijn. En als ze te 'dom' zijn, dan ontslaat je dat blijkbaar van elke verplichting.
We kunnen niet zomaar zo veel mensen in de maatschappij opnemen die geen enkel benul blijkbaar hebben over tradities en normen en waarden in onze gemeenschap. Op de lange termijn kan dit serieuze problemen op gaan leveren, maar daar denken die ambtenaren blijkbaar niet over na. Het wordt tijd dat onze staatssecretaris, Mark Harbers, daar toch echt even goed naar gaat kijken.