De 'Palestijnen' tonen maar waar eens hoezeer ze écht moeite willen steken in het vinden van een bilaterale oplossing voor het Israëlisch-Arabische conflict. Er is weer eens olie op het vuur van het conflict tussen
Israël en de Transjordaanse Arabieren - in de volksmond tegenwoordig ook wel onterecht 'Palestijnen' genoemd - gegooid, door de Palestijnen zelf.
In een stemming bij Interpol stemden maar liefst 75 landen vóór en 24 tégen toetreding, waarmee een Palestina in de organisatie een feit werd.
Dat dat ronduit een bizar slecht idee is, blijkt wel uit de vorige keer dat ze zoiets deden. In 2012 flikten ze een dergelijk iets al bij de Verenigde Naties, waarna Susan Rice
opmerkte dat 'de Palestijnen morgen zullen opstaan en zien dat er niets veranderd is in hun leven'. Daarin kreeg ze volkomen gelijk: de mensen onder de gruwelregimes van Fatah en Hamas leven nog steeds in een diplomatiek niemandsland.
Moraal van het verhaal: een eventuele Palestijnse staat zal er - als het écht moet - enkel komen door bilaterale onderhandelingen, en niet door dit soort kinderachtige, eenzijdige acties. Uiteindelijk zullen ze er met Israël uit moeten komen, en de wil om dat te doen groeit daar begrijpelijkerwijs nou niet echt.
Behalve dat dit vredesonderhandelingen stevig in de weg zal zitten, ondermijnt deze wanbeslissing echter ook de doelen van Interpol. Eén van de belangrijkste taken van die organisatie is immers het tegengaan van terreur. Daartoe delen lidstaten inlichtingen met elkaar, wat natuurlijk een enorm probleem is. Deze lui behoren immers tot de internationale top wat betreft terreurproductie: het is dan ook zeer waarschijnlijk dat anti-terreurinformatie in de verkeerde handen zal komen. Wie weet wat Hamas wel niet te bieden heeft als Fatah haar een inkijkje in zulke gevoelige informatie biedt?
We hebben de wereld met zijn allen weer even een stukje onveiliger gemaakt.