De Europese heren in Brussel heeft het behaagd om zelfs het braafste jongetje van de klas een reprimande te geven vanwege te weinig eurosolidariteit.
De EU heeft de Belgische premier Elio di Rupo zijn nieuwe rijksbegroting retour gestuurd, omdat ze het er grondig mee oneens waren. De Belgen voorzien namelijk in een begrotingstekort van 2,8%, daar waar 3,1% de verwachting is van de eurocraten.
U zult wel denken: de slechtere voorspelling zal wel kloppen. We hebben het hier wel over België, hè? Een land dat vindingrijk met de cijfers omspringt op het moment dat er grotere belangen op het spel staan. Zoals in dit geval.. uh.. het land bij elkaar houden? U heeft zeker een punt, dan.
Anderzijds is de Belgische regering er momenteel eentje waarin socialisten het grootste machtsblok vormen. Kortom: uitgeven, uitgeven, uitgeven. En als er niet genoeg kan worden uitgegeven, nou, dan doen we eventjes aan creatief boekhouden om toch nog te kunnen uitgeven. Als u dit denkt, ook dan heeft u een punt.
En de stabiliteit van onze gemeenschappelijke euro dan? Als met een kleine white lie de waarde van onze munt wat opgehoogd kan worden, dan is daar toch niets op tegen? Uiteindelijk zijn ook wij gebaat bij een sterke munteenheid. Als dit eigenlijk geen fraude was, zou u ook hier een punt hebben.
Maar toch, maar toch wringt het. De EU is anno 2012 blijkbaar in een dermate gevorderd stadium dat het begroting van soevereine landen kan afkeuren. Het is een enorm apparaat geworden dat zélf een hoop autonome bevoegdheden heeft gekregen en daar ook grondig gebruik van maakt. Het kan democratisch tot stand gekomen regeringen een halt toeroepen en hun rekenmethodes naar de prullenbak verwijzen. En dat terwijl het vaststellen van begrotingen, het budgetrecht, als één van de meest essentiële onderdelen van een democratie wordt gezien.
Kortom, 2012 begint slecht voor de democratie in Europa. Zelfs het meest eurofiele land van de hele Unie heeft, waar nota bene de Brusselse orde gehuisvest is, heeft niets meer in te brengen. Het autocratische bewind van de EU heeft de boel gewoon zo goed als overgenomen. En al het Belgische gesjoemel met cijfers ten spijt - dat is niet iets om vrolijk over te worden.
Bron foto: Luc van Braekel / Flickr