Wilders zet queeste voor dubbelmandaat door

Nieuws06 jun 2014, 15:15
De PVV-leider gaat nu zelfs naar de rechter omdat hij koste wat het kost z'n twee stoeltjes wil hebben.
Wilders weet van geen wijken en lijkt écht zijn zinnen te hebben gezet op zijn zetel in het Europees parlement. Hij heeft daarvoor voldoende stemmen behaald, maar omdat het zogeheten 'dubbelmandaat' verboden is zou de PVV-voorman bij aanvaarding van zijn EP-zetel zijn Tweede Kamerzetel moeten opgeven. Wilders' antwoord op deze kwestie? Hij roept de hulp in van de rechterlijke macht:

PVV-fractieleider Geert Wilders stapt naar de Europese rechter om het verbod op het dubbelmandaat aan te vechten. Hij heeft dat vrijdag laten weten. Wilders wil in het Europees Parlement, maar ook Tweede Kamerlid blijven.

Een juridische spoedprocedure bij het Europese Hof wordt nu voorbereid en zal op zeer korte termijn in gang worden gezet, aldus Wilders vrijdag. Hij wordt vertegenwoordigd door de advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger. Zij zien voldoende kansen om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten.

De meest waarschijnlijke uitkomst is er trouwens eentje in de geest van Wilders' vorige rechtsgang. Nee, niet de keer toen Wilders zich bij de strafrechter moest verantwoorden. Die andere keer, die we allang weer vergeten zijn omdat het zo'n eclatante nederlaag werd. Wilders probeerde in mei 2012 met de toenmalige advocaat Bram Moszkowicz te bewerkstelligen dat de burgerlijke rechter de Nederlandse goedkeuring van het ESM-verdrag zou nullificeren.
De rechter was echter stellig in zijn afwijzing van het pleidooi van de PVV-leider: de Tweede Kamer maakt te wetten, en het is niet aan de rechterlijke macht om op de stoel te gaan zitten van de wetgever. De ESM-goedkeuring bleef in stand, en het duo Wilders/Moszkowicz moest noodgedwongen de aftocht blazen. Bovendien werden ze veroordeeld in betaling van de proceskosten: bijna €1400.
Dat dreigt nu opnieuw te gebeuren, want ondanks dat de rechter Europees is gaat hetzelfde principe nog steeds op: ingevolge het feit dat de rechter slechts aan wetten toetst, en ze niet zelf maakt. Deze gang van zaken is al common practice sinds de tijd van Montesquieu. En voorlopig gaan we er hopelijk ook nog wel even mee door. Wilders zal dus moeten kiezen: óf in Den Haag, óf in Brussel. Da's ook niet erg, want vanwege tijdgebrek zijn de ambten van Tweede Kamerlid en europarlementariër volstrekt onverenigbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten