„De linkse grachtengordelelite staat een beetje huilie-huilie te doen op de gang,†woorden van Geert Wilders. Veel Nederlanders zuigen die woorden op als een spons gedrenkt in de ultieme waarheid. Gebruikt Wilders de term "stemvee", dan kan je erop wachten dat een deel van Nederland die term automatisch overneemt. Griekenland idem. De Grieken zijn de nieuwe moslims voor de PVV-aanhang. Nu is het een feit dat Wilders wegkomt met het simpele taalgebruik, waarschijnlijk omdat het uit de mond van Geert Wilders authentiek overkomt. Degenen die hem plagiëren met simpel en populistisch taalgebruik komen er minder genadig van af.
Simplistisch taalgebruik dus. Hou het simpel, hou het eenvoudig en vertel niets over een eventuele complexere achtergrond, dat verwart alleen maar. Dat kan de moderne kiezer niet aan. De rest van de kiezers irriteert zich dan ook aan de debielisering van de politiek:
'Iedereen denkt dat mensen worden aangetrokken door een bepaalde populistische stijl. De retoriek van: ik ben er voor jullie', zegt communicatiewetenschapper Linda Bos. 'Maar die stijl blijkt helemaal niet aan te slaan.' Bos en haar collega's onderzochten welke invloed media-uitlatingen van politici hebben op de kiezer. In een onderzoek bestudeerden ze de media-invloed op vierhonderd kiezers rond de verkiezingen van 2006; voor een ander, nog ongepubliceerd experiment onderzochten ze hoe 3.125 mensen reageerden op krantenartikelen die de onderzoekers zelf hadden bewerkt.
Vooral de middelbaar en hoger opgeleiden in Nederland ergeren zich aan populistisch taalgebruik. Er is een sterke associatie met oversimplificering van de problematiek, of met rechtspopulisme. Zaken waarmee middelbaar en hoger opgeleiden liever niet mee worden verweven.
Populistische uitspraken zijn op zich prima zolang ze echt zijn en niet gekunsteld. Wanneer een gematigd politicus populistisch taalgebruik bezigt komt hij, of zij nep over. Ik luister graag naar een Frits Bolkestein. Bedachtzaam, erudiet met kennis van zaken. Ik luister ook graag naar Geert Wilders. Populistisch, hard en oppervlakkig. Beiden zijn echt en authentiek. Dat is de boodschap voor politici. Blijf jezelf en trap niet in de val die plagiaat heet. De kiezer doorziet dat en zal daar een politicus op afrekenen.