1. Home
  2. Wilders moet duidelijker afstand nemen van Poetin

Wilders moet duidelijker afstand nemen van Poetin

Geen categorie27 feb 2015, 13:00
Het Russische regime staat diametraal tegenover de kernpunten van de PVV.
De Partij voor de Vrijheid heeft een aantal beleidspunten waar de partij op blijft hameren. Twee belangrijke punten zijn een pro-Israël- en een anti-islambeleid. Naast de Europese Unie, is het Israël-Palestina-conflict een van de weinige onderwerpen waar de PVV zich uitspreekt over buitenlands beleid. Heel verbazingwekkend is dat niet.
Over de EU en het Israël-Palestina-conflict kan je vrij makkelijk ferme politieke taal spreken en kiezers trekken, terwijl over de rest van het buitenlands beleid vaak genuanceerder wordt gesproken. Tevens is de PVV, net als de SP, een partij met een nationalistisch karakter. Onderwerpen over het buitenland trekt de gemiddelde kiezer niet naar de stembus. Bij de PVV gaat het om "de islam in Nederland" en "de macht van Brussel" en "de zorg in Nederland". Met andere woorden, onderwerpen die de Nederlandse kiezer direct raakt.
Toch vinden ook nationalistische partijen elkaar over landsgrenzen heen. De PVV, net als elke andere partij, moet echter oppassen zich te associëren met partijen, landen en groeperingen die hun idealen bevechten. Tijdens een bijeenkomst van Lega Du Nord zette Wilders zichzelf op de foto met een parlementariër van Edinaya Rossiya (Verenigd Rusland), de partij van Poetin.
Bovendien liet Wilders naar aanleiding van de Donbass-oorlog in Oekraïne graag zijn gezicht zien in een uitzending van Russia Today, een nieuwsbureau specifiek opgericht om propaganda uit het Kremlin (letterlijk) sexy te maken. Het interview met Wilders was vooral een anti-EU-tirade op de Russische televisie, exact wat de liefelijke dames van Russia Today wilden horen. In januari liet Michael van der Galien bovendien zien dat het voor de PVV niet alleen bij foto’s en woorden blijft: PVV'ers stemmen ook nog eens pro-Poetin.
Wat Wilders zich niet lijkt te realiseren, is dat hij zich associeert met figuren die diametraal tegenover zijn eigen idealen staan. Poetin, bijvoorbeeld, heeft Tsjetsjenië overgelaten aan Ramzan Kadyrov, de zoon van de jihadist Akhmad Kadyrov en maatjes met Badr Hari. Kadyrov, gesteund door Russia Today en het Kremlin, houdt met staatsterreur de Tsjetsjeense bevolking onder de duim.
Als antwoord op de Charlie Hebdo aanslagen in Parijs organiseerde de Tsjetsjeense autoriteiten in Grozny een mars voor 'trotse moslims' bij een van de grootste moskeeën in Rusland, de Akhmad Kadyrov-moskee… juist, diezelfde Akhmad. Kadyrov vond bovendien dat het Westen de aanslagen in Parijs over zich heeft afgeroepen: "Je mag Mohammed niet zo afbeelden, dan vraag je er ook om." Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Kadyrov bovendien een versie van de sharia ingevoerd in Tsjetsjenië. Het lijkt me de nachtmerrie van Wilders om rond te lopen op een plek waar je als vrouw hoofdbedekking moet hebben, niet? Toch hoor je hem er niet over.
De Russische regering, met Russia Today als zijn spreekbuis, spuit bovendien regelmatig het gal over de staat Israël. De relatie van Rusland met de Joden en Israël is door de geschiedenis heen al dubieus, maar Poetin voert een behoorlijk sterk anti-Israël-beleid. Wellicht nog erger voor Wilders zijn Poetins associaties met figuren als de Turkse president Erdogan (die onlangs claimde dat moslims Amerika hadden ontdekt) en de Egyptische president Fattah al-Sisi. En hoe denkt Wilders over de relatie van Rusland met Assad, ook al zo’n "vriend van Israël"? Of de warme relaties tussen het Kremlin en Teheran? Waar is Wilders zijn zogenaamde "strijd tegen de islam" nu?
Naar aanleiding van MH17 kwam Wilders met een aantal tweets, waarin hij onder meer opriep de daders te pakken en zijn medeleven te betuigen met de slachtoffers. Zijn reactie op de aanslagen in Parijs waren echter veel uitgebreider (net als overigens veel meer terreuraanslagen door moslims). Het neerhalen van MH17 is net zo goed een aanslag op onze vrijheden en rechten, onder meer veiligheid en recht op leven.
Elke ISIS-demonstratie of aanslag kan echter op veel meer tweets rekenen dan een gruwelijke terreuraanslag op een vliegtuig vol met Nederlanders. Wilders maakte zelfs een apart filmpje naar aanleiding van Parijs. Waarom verdiende MH17 niet dezelfde aandacht? En hoe had Wilders gereageerd als het ISIS of al-Qaeda was geweest dat deze aanslag had gepleegd? Een stuk extremer, dat staat vast.
Een man als Wilders, die zijn mening niet onder stoelen of banken schuift, zou er goed aan doen zich niet alleen tegen de islam en Brussel af te zetten, maar wellicht ook tegen het Kremlin. Ongeacht of hij wel of niet gelooft dat de pro-Russische rebellen MH17 hebben neergehaald, is het regime in Rusland eentje die diametraal tegenover de kernpunten van zijn politieke programma staat. Als hij echt zo recht-door-zee is als hij zelf claimt, zou hij daar zich vaker en duidelijker over uit moeten spreken. Een klassieke Wilders one-liner over de autoriteiten in Moskou laat echter nog op zich wachten…
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten