Dat is nou niet wat je noemt democratisch.
Veel duidelijker dat er in feite een
cordon sanitaire om de
PVV heen is gelegd wordt het niet. Via ambtenarenblad
Binnenlands Bestuur:
De kans is klein dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen. Er staan maar twee partijen niet negatief tegenover samenwerking met de PVV, en dat zijn VVD en SGP. Helaas voor de PVV staat de SGP slechts op lichte winst in Flevoland en Utrecht en doet de rechts-christelijke partij niet mee met de verkiezingen in vijf andere provincies. En de VVD doet het ook al bijzonder slecht
in de peilingen. De kans is heel erg klein dat de PVV na 18 maart in een provincie mee mag doen.
D66 en CDA gaan naar verwachting het hart vormen van het gros van de nieuw te vormen colleges van Gedeputeerde Staten. Deze partijen staan uiterst negatief tegenover samenwerking met de PVV.
En dat terwijl de PVV in de meeste provincies
geen hoofddoekjesverbod meer nastreeft. De coalities in provincies waar de partij van Geert Wilders nog wel een kans maakt, Flevoland en Zeeland, zijn aan het verliezen, maar zij halen er waarschijnlijk een vijfde coalitiepartner bij om de PVV maar niet bij het bestuur te betrekken. Nu is de provincie een overbodige bestuurslaag, maar dit is en blijft slecht nieuws voor de PVV. In de provinciebesturen kunnen nieuwe PVV'ers worden opgeleid om door te kunnen stromen naar de Tweede Kamer.
Ik vind het onbehoorlijk dat partijen nu al hebben besloten om een democratisch gekozen partij als de PVV, die op flinke winst staat, uit te sluiten. Dat is nergens voor nodig. Wacht gewoon de verkiezingen af, kijk daarna wat er mogelijk is bij de onderhandelingen met alle partijen, en als dat op niets uitloopt, dan kun je altijd nog zeggen dat je geen coalitie met de PVV wil. Dát is de democratische en enige juiste weg wat mij betreft.