Geert Wilders heeft twee plannen uit zijn verkiezingsprogramma onthuld: het kwartje van Kok moet terug en de reiskostenvergoeding blijft onbelast.
Terwijl de VVD vandaag congresseert over onder meer het VVD-verkiezingsprogramma, lanceert Geert Wilders twee plannetjes om het de VVD extra moeilijk te maken. In de zaterdageditie van De Telegraaf ontvouwt Wilders zijn verkiezingsplannen: het (gulden)kwartje van Kok moet worden teruggedraaid en de reiskostenvergoeding moet onbelast blijven. Vooral het kwartje van Kok zal het goed doen bij de autobezitter:
Het kwartje van Kok staat voor de extra benzineaccijns die tijdens de crisis van 1991 door toenmalig PvdA-minister Kok werd ingevoerd om de oplopende tekorten weg te werken. Hoewel de economie later herstelde, werd de accijnsverhoging nooit teruggedraaid.
De accijns kan volgens de PVV met 12 cent per liter omlaag voor benzine en diesel en met 6 cent voor lpg, staat in het nog te verschijnen verkiezingsprogramma. Het PVV-plan kost 1,8 miljard euro.
Wilders noemt de accijnsverhoging uit de jaren '90 'pure diefstal'. Gelijk heeft 'ie. Dat is het gevaar van een overheid die zegt 'tijdelijk' de belastingen te verhogen; de overheid raakt verslaafd aan de makkelijke inkomsten (die uiteraard naar een algemeen potje gaan en dus worden gebruikt voor bijvoorbeeld uitkeringen of de publieke omroep). Een 'tijdelijke' belastingverhoging wordt nooit teruggedraaid.
Als het aan de PVV ligt, blijven de reiskosten ook onbelast. Kosten: nog eens zo'n 1,3 miljard per jaar. Waar die ruim drie miljard euro vandaan moet komen, in een tijd dat het huishoudboekje van de overheid onder druk staat? De oplossing van de PVV is simpel: schrap de ontwikkelingshulp tot er alleen noodhulp overblijft. En Nederland moet nog eens een miljard korting krijgen op de Nederlandse geldstroom naar Europa.
Klinkt goed, maar ik heb het gevoel dat er een addertje onder het gras zit. Deze misschien: PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel zei eerder dat er "geen sprake" kon zijn van het teruggeven van het kwartje van Kok aan de belastingbetaler. Want: het kabinet kon de inkomsten niet missen. Juist. Zoals aan het einde van het artikel staat: het zijn "woorden die nooit omgezet worden in daden." We wachten dus op het complete PVV-verkiezingsprogramma en de doorberekening ervan door het Centraal Planbureau. En we wachten uiteraard op de daden van de PVV...
Opmerkelijk is het wel. De PVV is, na het CDA, nu al de tweede partij die de jacht heeft geopend op de VVD-kiezer. Zou er soms wat te halen zijn, daar bij de VVD? Rutte reageerde eerder relaxt op een boze Sybrand Buma, dus wij wachten rustig af tot 14:30 uur vanmiddag, als Rutte speecht op het VVD-congres. Wie weet zegt hij ook wat over de bizarre linkse plannen van de Kunduz-club en het kwartje van Kok.