Er is eindelijk goed nieuws voor de hardwerkende Nederlanders: de meeste werknemers zien deze maand een hoger bedrag op hun bankrekening. Dankzij een nieuwe belastingschijf houden werkenden in veel sectoren tot wel 53 euro meer over. Maar, zoals altijd in dit land, is er een keerzijde. Wie niet fulltime werkt of minder dan 2000 euro verdient, gaat er juist op achteruit. Dit blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP.
De verandering in de belastingstructuur is een belangrijke oorzaak van de loonsverhoging. Tot dit jaar waren er twee belastingschijven; nu zijn dat er drie. Het belastingtarief in de eerste schijf is verlaagd van 36,97 procent naar 35,82 procent. Dit betekent dat iedereen met een inkomen tot 38.441 euro minder belasting betaalt. Over het inkomen tussen 38.441 en 76.817 euro wordt 37,48 procent belasting gerekend, terwijl het tarief boven de 76.817 euro op 49,50 procent blijft. Voor veel werkenden betekent dit een welkome verruiming van de portemonnee.
De impact van deze wijziging verschilt echter sterk per sector. Werknemers in de bouwsector houden het meeste over: 53 euro extra bij een modaal inkomen. Ook mensen die werken bij de overheid (‘41 euro’) of in de zorg (‘39 euro’) zien een mooie verhoging. Maar in de metaal- en technieksector is het feest minder groot: daar krijgen werknemers slechts 11 euro meer. Dit komt doordat een korting op de pensioenpremie, die werkgevers voorheen droegen, is komen te vervallen. Hierdoor betalen werknemers nu zelf het volledige werknemersdeel van de premie.
Maar niet iedereen wordt beter van deze veranderingen. Vooral mensen met een laag inkomen – minder dan 2000 euro per maand – gaan er soms tot 70 euro op achteruit. Dit laat weer eens zien hoe scheef het beleid in Nederland is. Terwijl de middeninkomens eindelijk een klein beetje lucht krijgen, worden de mensen die het al zwaar hebben nog verder in de hoek gedrukt. Waarom kan de overheid nooit een belastingplan bedenken dat echt iedereen helpt?
Deze veranderingen laten zien hoe belangrijk het is om de details van belastinghervormingen te bekijken. De extra schijf is in theorie een goed idee, maar de uitvoering schiet tekort. De verschillen tussen sectoren zijn enorm, en de laagste inkomens blijven zoals altijd achter. Dit is typisch Nederlands beleid: ingewikkeld, oneerlijk verdeeld en met altijd net genoeg reden voor tevredenheid bij de ‘gelukkigen’ om groots te adverteren met „goed nieuws”.
Het loont om goed te kijken wat deze veranderingen voor jouw portemonnee betekenen. Werk je in de bouw, zorg of transport? Dan kun je met een modaal inkomen rekenen op een leuke extra. Maar werk je parttime of verdien je minder dan 2000 euro? Dan is de kans groot dat je erop achteruitgaat. Het is belangrijk om deze ongelijkheid niet te vergeten – en het kabinet eraan te blijven herinneren dat hun werk nog lang niet klaar is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Het nieuwe belastingstelsel biedt voor veel werkenden een mooie meevaller, maar de keerzijde laat zien dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft. Terwijl de hogere inkomens en sommige sectoren een klein beetje extra lucht krijgen, blijven de laagste inkomens en parttime werkenden in de kou staan. En dat terwijl de inflatie door het dak gaat en veel huishoudens het water aan de lippen staat. Misschien tijd voor een belastingstelsel dat echt eerlijk is?