michaelvdgalien make an image of people not being able to aff b8e00164 43b7 4f6c 96b1 75987f37e906 0
De huurprijzen stijgen daardoor wordt het voor veel modale inkomens het onbetaalbaar. Foto: Midjourney

Nederland onbetaalbaar: modale inkomens uit de huurmarkt gedrukt

Economie16 jan , 17:00

Nederland wordt onbetaalbaar. Waar je vroeger met een modaal inkomen nog redelijk rond kon komen, lijkt dat nu een illusie. Zelfs een simpel huurhuis in de vrije sector is voor velen een onbereikbare droom geworden. Met huurprijzen die in recordtempo stijgen, wordt de woningmarkt een speeltuin voor de rijken, terwijl de rest van Nederland wanhopig op zoek is naar een dak boven het hoofd.

De cijfers spreken boekdelen. Voor een gemiddeld huurpand in de vrije sector betaal je nu maandelijks 1.730 euro. Dat is bijna 8 procent meer dan een jaar geleden, aldus verhuurplatform Pararius. Maar daarmee ben je er nog niet. Veel verhuurders eisen dat je bruto minimaal drie keer de maandhuur verdient. Dat betekent dat je een inkomen van bijna 5.200 euro nodig hebt om een gemiddeld huurhuis te kunnen betalen. Voor modale inkomens, die rond de 3.000 euro bruto per maand liggen, is dat simpelweg onhaalbaar.

De situatie is vooral schrijnend voor jongeren. Ze verdienen vaak niet genoeg om een huis te kopen en zijn aangewezen op de particuliere huursector. Maar daar komen ze van een koude kermis thuis. Huurhuizen in het middensegment, met prijzen tussen de 880 en 1.166 euro per maand, zijn nog schaarser. Voor elke beschikbare woning reageren gemiddeld 42 mensen, en in de middenhuur is dat aantal zelfs twee keer zo groot. Het resultaat? Een generatie die vastzit in een vicieuze cirkel van hoge huren en weinig toekomstperspectief.

De problemen op de huurmarkt worden mede veroorzaakt door overheidsmaatregelen die de situatie alleen maar erger maken. Strengere regels voor verhuurders, zoals de wet van Hugo de Jonge, hogere overdrachtsbelastingen en beperkingen op huurverhogingen, hebben ervoor gezorgd dat steeds meer verhuurders de handdoek in de ring gooien. Het aantal aangeboden huurhuizen daalde het afgelopen jaar met maar liefst 40 procent. Ondertussen blijft de vraag groeien, waardoor de prijzen alleen maar verder stijgen.

Het wordt steeds duidelijker: de politiek heeft geen idee hoe ze dit probleem moet aanpakken. In plaats van oplossingen biedt men regelgeving die de problemen verergert. De modale Nederlander, die al klem zit tussen stijgende energierekeningen en dure boodschappen, wordt nu ook de huurmarkt uitgeduwd. Wat blijft er nog over? Wachten op een sociale huurwoning met een wachttijd van jaren, of genoegen nemen met een kamertje bij je ouders.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

Waarom blijft de overheid de symptomen bestrijden in plaats van de oorzaak aan te pakken? Het echte probleem ligt bij het gebrek aan woningen. Bouwprojecten worden vertraagd door stikstofregels en bureaucratie, terwijl buitenlandse investeerders de Nederlandse huurmarkt leegplukken. En wie betaalt de prijs? De gewone Nederlander, zoals altijd.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten