Werknemers klagen steen en been over werkgever

Geen categorie07 okt 2013, 12:44
Wees dankbaar dat je een baan hebt.
Veel werknemers hebben het bijzonder lastig. Aldus de FNV:

De werknemer bezwijkt bijna onder de crisis. De helft heeft last van de hoge werkdruk. Eén op de vijf komt niet rond met zijn loon en 40 procent vreest voor zijn baan, zo blijkt uit een FNV-onderzoek waarover het AD schrijft. Verder vinden vier op de tien werknemers scholing en loopbaanmogelijkheden onvoldoende. Een derde krijgt geen waardering van de chef. 40 procent heeft geen vertrouwen in z'n werkgever.

De FNV zet natuurlijk onmiddelijk de aanval in, waarbij de werkgever het weer eens moet ontgelden. Die zou namelijk 'nalatig' zijn. Ik citeer:

FNV-topbestuurder Mariëtte Patijn noemt de resultaten van het onderzoek op de GewoonGoedWerkmeter.nl (onder 13.000 mensen in loondienst) 'schokkend' en vindt veel werkgevers 'nalatig'.

Weet je wat, FNV-bestuurders en -leden? Als je je baas vervelend vindt kun je gewoon op zoek naar ander werk. Niemand die je daarvan weerhoudt. Je zit niet voor de rest van je leven vast aan één baan en één werkgever. Het is ruilhandel pur sang: jij doet wat de baas wil en je krijgt daar een, van tevoren afgesproken, beloning voor terug. Vind je die beloning niet voldoende? Prima: heronderhandel dan op individuele basis of... gooi de handdoek in de ring.
Wat je in ieder geval niet moet doen is steen en been klagen over hoe oneerlijk je behandeld wordt. Je hebt je lot in eigen hand. Geen mens die op dergelijk gezeur te wachten zit van lieden die er vooral om bekend staan dat ze om stipt vijf uur weer snel naar huis rennen. Als een werkgever ze vraagt of ze een kwartier of een half uurtje langer kunnen blijven wordt hij begroet door gezucht, gemopper en gezeur. 
En maar klagen over hoe slecht de 'werkgever' is. Nou, ik stel voor dat we binnenkort eens een vergelijkbaar onderzoek uitvoeren onder Nederlandse werkgevers. Ik kan me zo voorstellen dat die op zijn beurt niet te spreken is met de wanprestaties en systematische luiheid van vakbondsleden die heel veel eisen, maar niets doen.
Overigens zijn veel van die zorgen natuurlijk eerst en vooral te danken aan de overheid. Als die de economie had gestimuleerd door de lasten te verlagen zouden mensen meer zekerheid hebben wat betreft hun baan... en een hoger loon ontvangen.
Maar goed, FNV-leden vinden het wat lastig om dat te begrijpen en dus schuiven ze alles af op de baas. Wel zo makkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten