Politici en medewerkers in de Tweede Kamer hebben het zichzelf behoorlijk moeilijk gemaakt. Er wordt steeds meer geklaagd over de te hoge werkdruk. Nu het zomerreces is begonnen komt het er allemaal uit! Via de NOS.
Kamervoorzitter Khadija Arib noemde de agenda afgelopen donderdag "ontploft". Op dat moment moesten er nog tweehonderd debatten worden gepland. Zowel lobbyisten, publicisten, wetenschappers als Kamerleden zelf vinden dat er te veel werk is waar te weinig ondersteuning voor is.
In een tweet laat D66-Kamerlid Kees Verhoeven zien waar het volgens hem aan ligt:
[embed]https://twitter.com/KeesVee/status/1147397034103779328[/embed]
Naast de hoge werkdruk en magere ondersteuning, ligt het dus ook voor een groot deel aan Kamerleden zelf die om ieder wissewasje een debat aanvragen, een motie indienen en eindeloos interrumperen. Het proberen om snel te scoren werkt dit soort hoge werkdruk in de hand.
Daardoor kiezen Kamerleden, wellicht onbewust, soms voor de makkelijke weg. Zo worden kennelijk sommige teksten van lobbyisten gewoon een-op-een overgenomen. Dat is een ontzettend kwalijke zaak. Het maakt een Kamerlid daarmee eerder een buikspreekpop voor andere belangen dan iemand die zélf kijkt naar hoe hij zijn achterban het beste kan bedienen.
Het probleem is ook een beetje dat niemand als luie zakkenvuller wil worden gezien op het moment dat ze klagen over de werkdruk of behoefte hebben aan meer ondersteuning. De eerste reactie naar aanleiding van de titel van dit artikel, wekt waarschijnlijk ook een vergelijkbare eerste indruk op. Wat mij betreft wordt die ondersteuning uitgebreid. Ik heb liever dat er wat meer geld naartoe gaat en Kamerleden weer fatsoenlijk hun werk kunnen doen en eigen inzichten naar voren weten te brengen, dan knip-en-plak-werk van een lobbyist aan te moeten horen.