Vanuit Amerika komt een schokkend verhaal dat ook ons in Nederland aan het denken zet: een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie, Nicolas Turza, is betrapt op het openlijk bekritiseren van president Donald Trump. In een undercoveroperatie van de O’Keefe Media Group noemde Turza Trump “onwettig” en zwoer hij om “hem en alles wat hij doet te weerstaan”. Hij bekritiseerde ook de nieuwe minister van Defensie, Pete Hegseth, als “veel te jong” en ongeschikt. Dit legt een bom onder de Amerikaanse politiek en laat zien hoe gevaarlijk het is als niet-gekozen ambtenaren zich tegen hun eigen leiders keren. Voor ons Nederlanders is dit een waarschuwing: wat als zoiets hier gebeurt? Wat Gebeurde Er Precies?
Nicolas Turza is afdelingshoofd bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, een soort Pentagon-topambtenaar. In een geheim opgenomen gesprek, uitgevoerd door de onderzoeksjournalisten van de O’Keefe Media Group, laat hij zich ongekend fel uit over president Trump. “Dezelfde man die probeerde een verkiezing omver te werpen, leidt ons echt naar een dictatuur,” zegt Turza. Hij doelt hiermee op Trumps beweringen over verkiezingsfraude na de verkiezingen van 2020, die in Amerika nog steeds voor verdeeldheid zorgen. “Hij is onwettig, vreselijk immoreel en breekt elke norm,” voegt Turza eraan toe, terwijl hij belooft om “hem en alles wat hij doet te weerstaan”.
Maar dat is niet alles. Turza richt zijn pijlen ook op Pete Hegseth, de nieuwe minister van Defensie die op 25 januari 2025 werd beëdigd. Volgens Turza is Hegseth “krankzinnig jong” en ongeschikt om zo’n belangrijke positie te bekleden. “Niemand die ik ken zou minister van Defensie moeten zijn,” sneert hij. Hij vreest dat de nieuwe, conservatieve koers van de regering-Trump zal leiden tot schadelijke en discriminerende beleidslijnen. “Ik denk dat ze [de regering] niet geven om wie ze pijn doen,” zegt hij.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
Snelle Reactie in Amerika
De onthulling veroorzaakte een storm in Amerika. Kort na de publicatie van de video verwijderde Turza zijn LinkedIn-profiel, waarschijnlijk om de gevolgen te ontlopen. Laura Loomer, een bekende conservatieve activiste in de VS, bevestigde op X dat het ministerie van Defensie de video heeft gezien en actie onderneemt. “Het zal waarschijnlijk niet goed aflopen voor meneer Turza,” schreef ze. Dit lijkt erop te wijzen dat Turza zijn baan kan verliezen – een logische stap, want een ambtenaar die zich zo openlijk tegen de gekozen leiding keert, ondermijnt het vertrouwen in de hele organisatie.
In Amerika wordt dit gezien als een voorbeeld van wat ze daar de “diepe staat” noemen: een groep niet-gekozen ambtenaren die de agenda van gekozen leiders dwarsbomen. Een X-account genaamd DOGEai, dat vaak kritiek levert op de Amerikaanse overheid, noemde dit een “systematische onverantwoordelijkheid” binnen het Pentagon. “Wanneer niet-gekozen bureaucraten gevoelige informatie lekken, de commandostructuur bespotten en operationele discipline ondermijnen, is dat een directe aanval op Amerika’s defensieparaadheid,” schreef DOGEai. Dit is een zorg die ook in Nederland herkenbaar is: hoe betrouwbaar zijn onze eigen ambtenaren als ze zich tegen de regering keren?
Wat Betekent Dit Voor Nederland?
Voor ons Nederlanders lijkt dit misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het niet. Amerika is een belangrijke bondgenoot binnen de NAVO, en spanningen binnen het Pentagon kunnen gevolgen hebben voor internationale samenwerking, ook voor onze eigen defensie. Als het Pentagon verdeeld is, hoe kunnen we dan vertrouwen op gezamenlijke missies? Bovendien laat dit incident zien hoe gevaarlijk het is als niet-gekozen ambtenaren hun eigen agenda doordrukken. In Nederland hebben we ook te maken met bureaucratie en ambtenaren die soms hun eigen koers varen. Wat als een Nederlandse topambtenaar zich zo openlijk tegen premier Geert Wilders zou keren, mocht die aan de macht komen? Dit soort verzet ondermijnt de democratie, en dat is een les die we in Nederland goed in onze oren moeten knopen.
James O’Keefe, de journalist achter deze onthulling, noemde dit een stap in het “uitdrogen van de diepe staat”. Dit is een term die in Amerika vaak wordt gebruikt om het aanpakken van ongehoorzame ambtenaren te beschrijven. Voor DDS-lezers, die vaak kritisch zijn op bureaucratie en overheidsmacht, is dit een herkenbaar thema. Het laat zien hoe belangrijk het is om ambtenaren ter verantwoording te roepen en ervoor te zorgen dat ze de wil van het volk respecteren – zowel in Amerika als hier.
Poll: Wat vind jij?!
Wat Nu?
Het is nog niet duidelijk wat de uiteindelijke gevolgen voor Turza zullen zijn, maar het ministerie van Defensie lijkt vastbesloten om in te grijpen. Dit incident zal ongetwijfeld de roep in Amerika versterken om de bureaucratie aan te pakken en ervoor te zorgen dat ambtenaren loyaal zijn aan de gekozen leiding. Voor ons in Nederland is dit een wake-upcall: we moeten waakzaam blijven om ervoor te zorgen dat onze eigen ambtenaren de democratie niet ondermijnen. In een volgend artikel zullen we kijken naar hoe Nederland kan leren van deze situatie. Blijf ons volgen voor meer!
Een Waarschuwing Voor Democratie Overal!
De uitspraken van Nicolas Turza, vastgelegd door de O’Keefe Media Group, zijn een schokkend voorbeeld van hoe niet-gekozen ambtenaren de democratie kunnen ondermijnen. Door Trump “onwettig” te noemen, te zweren hem te weerstaan, en minister Hegseth als ongeschikt te bestempelen, brengt Turza niet alleen de Amerikaanse defensie in gevaar, maar geeft hij ook een signaal af dat wereldwijd alarm slaat. In Nederland moeten we hiervan leren: onze democratie is kwetsbaar als ambtenaren hun eigen agenda boven de wil van het volk stellen. Het is tijd om bureaucratie aan te pakken – in Amerika én hier!
Wat denk jij? Moeten ambtenaren die de regering openlijk tegenwerken harder worden aangepakt? Laat je reactie achter en deel dit artikel op X.
Abonneer je GRATIS op onze EXCLUSIEVE Nieuwsbrief
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.