Bijna alle partijen stemmen vrijwel standaard gewoon mee met de VVD-PvdA-coalitie.
Vandaag publiceerde de datajournalistieke website Stuk rood vlees een interessant overzicht over stemgedrag in de Tweede Kamer. Men heeft daar geprobeerd te onderzoeken tot in hoeverre het stemgedrag per partij verschilt, en dan met name hoe vaak men met de VVD-PvdA-coalitie meestemde over onderwerp.
Nou, ineens snap je waar dat begrip '
neppositie' van de SP vandaan komt, want niet alleen de 'constructieve drie' stemmen in meer dan 90% van de gevallen mee met de fracties van Zijlstra en Samsom, maar ook het CDA, GroenLinks en 50PLUS. Per saldo zit er dus veel minder lucht tussen de partijen dan ze zelf durven aangeven.
Maar voordat SP'ers, PVV'ers en PvdD'ers hier juichend door de straten gaan vanwege het idee dat statistisch te bewijzen is dat zij dus niet bij de 'neppositie' horen, moet je je wel beseffen dat ook deze groepen weinig reden hebben om aan te nemen dat zij wél waarlijk onafhankelijk opereren. Ook percentages van 69% en 63% zijn nog ruim tweederde van de gevallen. Als je dat vervolgens afzet tegen de hoeveelheid lawaai die deze partijen maken is het vreemd te noemen dat ze het kennelijk tóch vaker dan de helft van de gevallen eens zijn met een voorstel van de regering.
Wat ik overigens jammer vind is dat Stuk rood vlees niet gepeild heeft tot in hoeverre het stemgedrag van de fractie Bontes/Van Klaveren (ook wel VNL) afwijkt van de rest. Deze heren hebben wel eens gezegd dat de Tweede Kamer maar liefst 148 socialisten telt, maar betekent dit dan ook dat ze alle plannen van dit socialistische wegstemmen? Ik ben best benieuwd, eigenlijk.
Hoe dan ook kan voor de oplettende politiek watcher deze peiling niet echt een verrassing betekenen. Politiek in Nederland is inderdaad hard roepen dat je het heel erg oneens bent met je politieke tegenstander, maar aan het einde van de dag toch met z'n tweeën vóór het stemmen.