"Een paar miljard bezitten is - je m'excuse - eigenlijk per definitie asociaal." Aldus GroenLinks-gemeenteraadslid Jorrit Nuijens.
GroenLinks komt dezer dagen echt wel volledig uit de kast als enorm succeshatende politieke partij. Ging het van de week nog
over een belastingverhoging voor miljonairs, inmiddels heeft de eerste Van Ojikkiaanse onverlaat zich al gemeld met een voorstel om elke miljardair volledig kaal te plukken. Op inderdaad onvervalste DDR-wijze doet GroenLinks Amsterdam-Centrum een poging om het kapitalisme in mootjes te hakken:
Het doet me deugd dat Nederland, alhoewel
grosso modo nog steeds socialistisch, desalniettemin toch massaal tegengas heeft gegeven aan deze dwaas. Aldus
De Telegraaf:
Nuijens, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Centrum,krijgt op Twitter flink wat te verduren. Veel mensen zijn het niet eens met zijn uitspraken.
En terecht, natuurlijk. In de ogen van GroenLinks kan je kennelijk alleen miljardair worden door de hele Nederlandse bevolking op te lichten, maar zo werkt het natuurlijk niet in de praktijkk: het betekent doorgaans dat iemand een succesvol product heeft ontwikkeld wat gretig aftrek vindt. Mensen leggen vrijwillig geld neer voor de uitvinding, en de miljardair in kwestie plukt daar de financiële vruchten van. Iedereen blij: consumenten hebben een product aangeschaft dat ze graag wilden hebben, en de ondernemer vergaart een fortuin.
Wat er sociaal zou zijn? Deze gang van zaken zoveel mogelijk in stand te houden. Al het andere komt immers neer op het afpakken van kapitaal van de miljardair wat hij op eerlijke wijze verdient heeft. Maar goed, dat zegt GroenLinks allemaal niets, want ze hanteren daar een andere definitie van eerlijk; bij de klimaatridders is 'eerlijk' namelijk dat je geld krijgt zonder dat je ervoor hebt hoeven werken. Werk je wel hard en veel en word je rijk, dan heeft met dit referentiekader Nuijens inderdaad gelijk dat miljardairs per definitie asociaal zijn.
Maar die begrippen van GroenLinks en consorten deugen dus niet. Misschien dat ze dus hun eigen kennis van economische aangelegenheden willen opkrikken, alvorens ze hun waffel weer eens opentrekken over het kaalvreten van miljonairs en miljardairs? Het zou een verfrissende en welkome daad betekenen.