Omtrent de oostblokfraude. Is er in het kabinet één bewindspersoon te vinden die wel adequaat wordt ingelicht door z'n ambtenaren?
Het begint zo langzamerhand een heel vervelende trend te worden. Moest vanochtend nog premier Rutte toegeven dat zijn ambtenaren hem niet goed op de hoogte hebben gehouden van de situatie omtrent de naheffing uit Brussel, zo kwam vanmiddag daar ook nog bij dat Fred Teeven ook pas rijkelijk laat is ingelicht omtrent de Oost-Europeaanse identiteitsfraude:
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hoorden pas maandagavond na een uitzending van RTL Nieuws over een nieuwe grootscheepse identiteitsfraude door Oost-Europeanen. Teeven zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
RTL onthulde maandag een intern politierapport (van april dit jaar) waaruit blijkt dat het voor veel Oost-Europeanen heel makkelijk is hun naam te veranderen. Ze kunnen dan met een nieuw paspoort weer naar Nederland gaan om hier aanspraak te maken op uitkeringen of toeslagen of hier een creditcard aan te vragen.
Het gaat hier dus om een rapport omtrent een ernstige kwestie (voor meer info: zie hier), dat dus maar liefst zeven maanden stof heeft gevangen op een plank ergens bij de politie. Er zijn dus nodeloos zeven maanden verstreken waarin de regering actie had kunnen ondernemen om de Oost-Europese landen onder druk te zetten hun wetgeving aan te passen.
Daarnaast zegt zo'n enorm late berichtgeving aan de bewindsman iets over z'n gezag. Wat Michael namelijk vanochtend al schreef over Rutte, geld namelijk net zo goed voor Teeven:
Rutte is de leiding over zijn eigen departement dus verloren. Zijn ambtenaren beslissen doodleuk samen met hun collega's van Financiën welke informatie ze aan hem doorgeven en wanneer. Vervolgens staat hij voor een voldongen feit en heeft hij het maar te slikken.
Rutte heeft de touwtjes blijkbaar niet meer in handen. Zijn eigen ambtenaren en Dijsselbloem doen gewoon wat zij willen, zonder daarbij rekening te houden met de verantwoordelijkheden en functie van de minister-president.
Het wordt tijd dat het kabinet dus eens de strijd aanbindt met de zogenaamde 'vierde macht.' Duidelijk is dat de Nederlandse topambtenaren een veel te grote broek aantrekken en denken dat ze gewoon naar eigen goeddunken allerlei problemen kunnen wegmoffelen. Rutte en Teeven moeten een ultimatum stellen aan hun werknemers: jullie zijn loyaal, of jullie vliegen eruit.
Klinkt dat streng? Helemaal niet. In een commerciële instelling is eenzelfde mos van kracht: voor wie het bedrijfsbelang actief tegenwerkt is geen arbeidsplaats meer.
Tijd voor wat meer ambtelijke tucht, dus, op de verschillende ministeries. Uiteindelijk leven we namelijk in een democratisch land met ambtelijke steun. Niet in een ambtelijk land met democratische bijwagen.