Welk kabinet zou het klimaat formeren?

Geen categorie24 mrt 2017, 6:00
De ongewoon harde campagne die gevoerd is tijdens TK17 zit nog vers in ons geheugen. Veel onderwerpen zijn aan bod geweest, maar één onderwerp is totaal ondergesneeuwd geraakt in al het geschreeuw van de partijen: het klimaat. De kiezer heeft intussen het laatste woord gehad. Er is een zetelverdeling uitgekomen waarbij het een uitdaging gaat worden om een kabinet samen te stellen. Maar stel, we stellen het klimaat aan als informateur. Met wat voor advies zal Informateur Klimaat dan komen? Laten we de partijen eens op hun eigen groene energie vergelijken.
De grootste partij is de VVD (33 zetels). In de samenvatting van het verkiezingsprogramma - de gemiddelde stemmer zal niet meer lezen dan dat - staat geen enkel woord wat ook maar met klimaat of duurzaamheid te maken zou kunnen hebben. In het totale verkiezingsprogramma gelukkig wel. Wel is het zo dat de groei van economie, mobiliteit en "een goed leven leiden" voorop staan.
De PVV (20 zetels) doet niet aan papierverspilling: het verkiezingsprogramma beslaat slechts één A4-tje. Met daarop slechts twee klimaat gerelateerde begrippen: windmolens en motorrijtuigenbelasting. Aan de eerste mag geen cent meer uitgegeven worden en de tweede moet worden gehalveerd.
CDA (19 zetels) heeft meer aandacht voor het klimaat, maar wel met een kanttekening: het klimaat mag niet ten kosten gaan van de economie. Het ziet wel mogelijkheden om duurzaamheid en economie aan elkaar te koppelen. D66 (19 zetels) ziet groene, duurzame groei als de sleutel voor onze toekomst en wil dat stimuleren en daarin investeren.
De SP (14 zetels) heeft als motto: "groene en sociale politiek gaan hand in hand". Het heeft duidelijke voorstellen met betrekking tot duurzame energie. Van GroenLinks (14 zetels) mag je verwachten dat het klimaat als eerste komt. Maar is dat ook zo? Gelukkig wel. GroenLinks heeft plannen voor een groene economie, met investeringen in innovatie en duurzame energie. En net als de SP en D66 is GroenLinks voorstander van het sluiten van de kolencentrales.
De verkiezingsbeloftes van de PvdA (9 zetels) gaan vooral over een eerlijke verdeling van werk. De partij spreekt eenmalig over een duurzame economie in relatie tot het klimaat. PvdD (5 zetels) vindt dat het kostbaarste wat we bezitten – onze aarde! – weer centraal moet komen te staan en kijkt in tegenstelling tot andere partijen voor de gevolgen van ons klimaat ook over lands- en Europese grenzen heen. Een goede gesprekspartner voor Inspecteur Klimaat!
Dan CU (5 zetels) en SGP (3 zetels). De eerste heeft concrete plannen met betrekking tot duurzaamheid en schone energie, maar wil wel daar de tijd voor nemen: en de plannen uitstrekken over een hele generatie. De SGP laat daarentegen weinig concreets zien.
Als laatste de partijen 50PLUS, DENK en FVD (respectievelijk 4, 3 en 2 zetels). 50PLUS laat het klimaat totaal aan andere partijen over. DENK daarentegen denkt goed na over het klimaat en vindt dat groene groei en groene innovaties nieuwe devies zijn. FVD legt ook de nadruk op ontwikkeling en innovaties in de duurzame energie. Zowel binnen als buiten Europa.
Dit overschouwd krijgt Informateur Klimaat het nog lastig. Veel keuze heeft hij niet. Zonder bijdrage van het CDA is een meerderheidskabinet uitgesloten. Maar echt positief is hij niet over deze partij. Dan een minderheidskabinet van D66, SP, GL, PvdD, 50PLUS en FVD? Goed voor 68 zetels. Aanvullen met CU? Op zich is een minderheidskabinet geen probleem; het zal op alle andere punten voldoende steun vinden bij de oppositiepartijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten