Soms werken regels in je voordeel, en soms werken ze in je nadeel. Dus wat doet de niet-zo-integere politicus als de regels hem niet bevallen? Precies: dan verandert hij ze gewoon eventjes.
"You can choose the game but you cannot choose the rules" is een regel die best wel logisch is: je hebt zelf de keuze wat je gaat doen, maar als je eenmaal je keuze gemaakt hebt moet je dat wel doen volgens de regels die daar gelden. Je zou dan ook denken dat de hoge heren die ervoor gekozen hebben om het Duitse parlement in te gaan zich netjes aan aldaar geldende regels houden. Niets blijkt echter minder waar: men wil nu zelfs de regels aanpassen, omdat ze eventjes niet bevallen.
In Nederland hebben wij het er voor de komende vier jaar namelijk weer opzitten, maar in
Duitsland moet men later dit jaar nog naar de stembus. Dat betekent natuurlijk dat er een nieuw parlement komt, waarbij de rechtse, eurosceptische
AfD (Alternative für Deutschland) het zeer waarschijnlijk goed gaat doen. In de valse hoop dat te bestrijden is men uiteraard al een lastercampagne tegen die partij begonnen - want dat hielp bij Trump en de Brexit ook zo geweldig! - maar ook
meer symbolische zaken worden aangepakt.
De Duitse Bondsdag heeft namelijk een interessante regel: de voorzitter daar wordt wel verkozen, maar dat gebeurt pas tijdens een zitting van dat parlement. Omdat zo'n zitting zonder voorzitter niet gehouden kan worden, geldt dat het oudste lid van het parlement bij die eerste zitting eventjes inspringt als voorzitter. Een puur tijdelijk iets dus, zeker aangezien de huidige voorzitter Norbert Lammert vrijwel zeker herkozen zal worden tijdens die stemming. Het toeval wil echter dat het oudste lid na de verkiezingen zeer waarschijnlijk Alexander Gauland zal zijn, een lid van de 'rechtspopulistische' AfD. En ja, Lammert kan het natuurlijk niet verkroppen dat deze racist zijn voorzittersplekje voor één dag bezet! Alleen het idee al - dat zou zó een overwinning van het kwaad zijn dat er meteen een enorme aardbeving zou plaatsvinden in Berlijn, of schattige katjes over de hele wereld bij bosjes zouden neervallen. Ofzo.
En dus wil de CDU'er Lammert nog even snel de regeltjes aanpassen zodat niet het oudste parlementslid, maar het lid met de meeste jaren in het parlement de tijdelijke voorzittersrol op zich zal nemen. Als die regels zouden veranderen zou niet Gauland maar - je zou het toch niet verwacht hebben - mede-CDU'er Wolfgang Schäuble deze rol toebedeeld krijgen. Wat een toeval toch weer!
Deze aanpassing zou ongetwijfeld leiden tot een véél sterkere democratie voor Duitsland, want zeg nou zelf: als een AfD'er, al is het maar voor één dag, voorzitter zou worden kun je die democratie net zo goed meteen opdoeken, toch? Gelukkig lijkt dat enorme gevaar nu te zijn geweken door het heldhaftige voorstel van Lammert. Oh, en mocht Gauland ooit het langstzittende lid worden, dan is men vast niet te beroerd om de regeltjes gewoon nóg een keer aan te passen hoor. Lang leve de democratie!