Ondanks een opkomstplicht in diverse lidstaten hebben de jongste verkiezingen voor het Europees parlement wéér een laagterecord geboekt.
Uitgerekend het enige instituut in Brussel dat de schijn kan ophouden 'het Europese volk' (dat niet bestaat) te vertegenwoordigen, het Europees Parlement, kan óók deze keer weer niet beweren dat zij de kiezer volwaardig representeert. Eerder berichtte het Parlement nog dat de opkomst met 43,09% nipt hoger lag dan de vorige verkiezing in 2009, maar bij de definitieve telling van de stemmen is vandaag gebleken dat dit niet het geval is. Sterker, er werd wéér een laagterecord geboekt: 42,5%.
Een flinke tegenvaller voor de parlementariërs, want die misrekening werd door verschillende politici van het parlement juist gebruikt als argument om het belang van het EP te onderstrepen en als duidelijke bevestiging van een meer democratisch en representatief parlement dan in 2009. Jaume Duch Guillot, hoofdwoordvoerder van het parlement zei:
We are witnessing a historical moment because for the first time since 1979, the long term trend of declining turnout has been reversed.
En de leider van de liberale ALDE fractie, Guy Verhofstadt noemde de verkiezingen an endorsement of the European project. Hij suggereerde dat de vermeende hogere opkomst te danken was aan de introductie van het zogenaamde Spitzenkandidat systeem, waarbij elke politieke Groep een kandidaat naar voren mocht schuiven voor de verkiezing van de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie eind oktober. Verhofstadt:
Turnout would have been worse if there had not been the Spitzenkandidaten contest.
Maar dat had de gewezen premier van België dus fout. De werkelijkheid is, dat ondanks het feit dat 'Europa' voor vele partijen een kernthema was tijdens deze verkiezingen en ondanks dat de eurocrisis borg staat voor al vijf jaar voorpagina nieuws in alle internatiionale bladen, het toch weer een minnetje werd. Onze vrienden van Open Europe hebben de trend fraai grafisch in kaart gebracht.
© Open Europe
'Europa' leeft niet onder de burgers. En van diegenen die wel de moeite hebben genomen om te gaan stemmen was nog nooit zo'n groot percentage tegen verdere integratie van het politieke mega-project. Alleen in Litouwen, Polen en Slovenië was de opkomst licht hoger, maar telkens ruim beneden de helft. In Polen en Slovenië gingen iets meer dan 1 op de 5 kiezers naar de stembus... Een ronduit teleurstellend percentage voor de EU-gelovigen. Of zoals Open Europe het uitdrukte:
"This isnt a cause for celebration. Its just simply embarrassing."
Ik sluit me graag bij die woorden aan.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.