Het is verdacht stil in de hoek van Tofik Dibi. Wanneer is hij klaar om uit de kast te komen?
Al sinds 8 mei durft Tofik Dibi niet meer te twitteren. Ook zet hij zijn telefoon uit: journalisten kunnen hem niet bellen voor vragen. Logisch, want kandidaat-lijsttrekkers zouden hun kansen verspelen als ze voor 31 mei bekend zouden maken de lijst te willen aanvoeren. Door de geruchten dat er een coup gaande is binnen GroenLinks, heeft de partij onlangs besloten dat iedereen die lijsttrekker wil worden het naar buiten mag brengen. En nog steeds houdt Dibi zich koest. Geen woord. Nada. Niks. Noppes.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap, die zichzelf deze week in Vrij Nederland omschrijft als een "dominante directieve leidinggevende", wordt er een beetje zenuwachtig van. Ze heeft haar kleine fractie niet onder controle. Als het aan haar ligt, komt er zo snel mogelijk een referendum over wie de lijsttrekker wordt. Zo'n referendum is sneller dan de ledenraadpleging die pas eind juni wordt gehouden, is het argument.
Sap wil graag vlug duidelijkheid wie de kandidaten voor het lijsttrekkerschap zijn, zodat zo snel mogelijk het referendum kan plaatsvinden. "Deze en volgende week ben ik nog razend druk met de uitwerking van het zogeheten lenteakkoord. Daarna wil ik zo snel mogelijk campagne gaan voeren." Hoe het referendum onder de leden moet worden gehouden, zou het partijbestuur moeten bepalen als die tenminste instemt met het idee.
Sap houdt het niet meer uit van de spanning. Is Dibi, die zelfs de partijnaam van GroenLinks wil veranderen, echt van plan een coup te plegen? Dibi speelt het slim. Hoe langer Sap spartelt in de media, hoe groter de kans dat zij straks niet meer geloofwaardig campagne kan voeren in de aanloop naar de verkiezingen in september. Nu al komt Sap niet geloofwaardig over, omdat er binnen haar bloedeigen fractie zo opzichtig aan haar stoelpoten wordt gezaagd en er tegelijkertijd veel onduidelijkheid is over de positie van Sap.
GroenLinks is onder Sap gehalveerd in de peilingen, mede dankzij de trainingsmissie in Kunduz. Het Femkenisme is de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon verdwenen; het jonge electoraat vlucht massaal naar het studentikoze D66. Dibi ziet het met lede ogen aan. Femke Halsema was zijn droomvrouw, althans, in politieke zin.
Dibi wil als lijsttrekker het verlies van GroenLinks voorkomen. Dus, Dibi, kom maar op. Maak je ambities bekend en stoot de "dominante, directieve leidinggevende" Sap van de troon.