Groot in het nieuws: de EU gaat stofzuigers verbieden die meer dan 1600 (na 2017: 900) watt verbruiken.
Iedereen lijkt hier wel boos over te zijn, de grootste angst is dat we straks de hondenharen niet meer kunnen opzuigen. Gelukkig zal die angst niet helemaal terecht blijken te zijn. Maar...dit soort maatregelen geeft precies weer wat er mis is aan de EU.
Eerst even de techniek achter het wattage. Dat zegt namelijk weinig over de zuigkracht, maar alles over hoeveel stroom zo'n stofzuiger uit het stopcontact zuigt. Technisch gezien kun je best een stofzuiger hebben van 900 watt die harder zuigt dan een ding met het dubbele wattage. Zoals er auto's zijn met een 1.0 turbomotor die harder rijden dan auto's met een 2 liter motor. Wat dat betreft zal het allemaal wel meevallen met die zuigkracht, hondenharen verdwijnen echt wel.
Waarom is dit dan toch zulke idiote regelgeving? Sim-pel. Er zijn een aantal Europese stofzuigermerken zoals Bosch/Siemens, Dyson en Miele die nieuwe technologie hebben waardoor ze met minder vermogen evenveel zuigkracht ontwikkelen. Prima, helemaal mooi. Maar....de consument informeert zich niet, en kijkt nog steeds uitsluitend naar het wattage (wat feitelijk dus weinig zegt).
De normale optie is dan dat die fabrikanten een reclamecampagne gaan maken om hun technologie te verkopen ('Met een Miele zuigt mijn vrouw harder en kost minder', om maar een slogan te verzinnen).
Maar reclame maken kost veel geld. Zeker als je 450 miljoen Europese consumenten wilt bereiken, die bijna allemaal het wattage gebruiken als ijkpunt om te bepalen hoe hard een stofzuiger zuigt. Ook al is die maat niet bepalend, je krijgt dit soort mythes niet zomaar uit de mensen.
En dus gebruiken die fabrikanten een alternatief. En dat is om een lobby te starten en een paar ton in Brussel uit te geven, en zo gewoon de producten van de concurrent (uit China) te verbieden. Dat is voor die fabrikanten véél voordeliger en effectiever. Niets zo mooi als de macht van de staat gebruiken om je concurrent een kopje kleiner te maken.
Brussel wordt dus door het bedrijfsleven misbruikt om de concurrentie uit te schakelen. Dat noemen ze ook wel corporatisme, een systeem dat nauw verwant is aan het fascisme, aldus wijlen Benito Mussolini, en die kon het weten.