Wat een totale gekkigheid.
Paus Franciscus brengt vandaag een vier uur durend bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg. Naast een toespraak tot het Europees parlement staat ook een bezoek aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa op het programma, aldus het Vlaamse
De Standaard.
Hoewel de meeste parlementariërs het maar wat fijn vinden dat de paus langskomt denkt niet iedereen daar zo over.
Inmiddels zijn niet alle Europese parlementairen opgezet met de komst van de kerkleider. Het Leken-platform van het Europees Parlement staat sceptisch tegenover het pausbezoek. Het halfrond is niet de plaats voor religieuze boodschappen, aldus de Nederlandse liberale Sophie Int Veld, voorzitster van het platform.
Eén keer eerder bezocht een paus het Europees Parlement; in 1988 kwam paus Johannes Paulus even langs. Net als Franciscus was hij behoorlijk populair en stond hij bekend als een 'volkse' man - heel anders dan Benedictus die de kerk ook een paar jaar mocht leiden. Toen reageerde een Iers parlementslid verbolgen.
Paisley was een anti-katholiek die de paus als de anti-Christus beschouwde. Een radicale protestant dus.
Dit keer verwacht ik niet dat er zo'n fundamentalist opstaat en de paus lastigvalt, maar er is wel degelijk reden om een debat te voeren over de aanwezigheid van de paus. Als hij nou alleen toekeek en wat mensen ontmoette, oké, maar hij zal zelf een toespraak geven en de boel dus proberen te beïnvloeden.
In het Europa van 2014 is dat onacceptabel. Paus Franciscus zal een beste vent zijn, maar het is niet aan hem om zich te bemoeien met de Europese politiek, zeker niet in het hart ervan. In Europa kennen we namelijk iets als "de scheiding van kerk en staat." Kortgezegd betekent dit - beste meneer de paus - dat u zich als hoofd van de kern niet heeft te bemoeien met de politiek.
Nu hij is uitgenodigd en alles in kannen en kruiken is kan er weinig meer worden gedaan, maar het parlement moet ervoor zorgen dat dit niet nog een keer kan gebeuren. Religieuze leiders kunnen heel sympathiek en interessant zijn, maar met de politiek hebben ze niets van doen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.