1. Home
  2. VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar op asielbeleid

VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar op asielbeleid

Geen categorie09 jul 2014, 15:14
Een nieuwe peiling van NU.nl geeft aan dat lokale bestuurders van de VVD het tegenovergestelde denken over asielproblematiek dan hun collega's van de PvdA. En dat moet samen in één kabinet een coherent asielbeleid opstellen?
Tijdens de campagne voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben Samsom en Rutte pijn noch moeite gespaard om de kiezer uit te leggen dat er grote verschillen zaten tussen de PvdA en de VVD. En dat blijkt ook wel, want de achterban van beide partijen denken totaal verschillend over asielzaken:

De lokale bestuurders van VVD en PvdA zijn het totaal niet eens over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers nog recht hebben op onderdak. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Overheid in Nederland.

Van de ruim tweeduizend respondenten vindt een meerderheid (55 procent) dat de gemeente ook bij definitief uitgeprocedeerde asielzoekers de mogelijkheid moet hebben om opvang te bieden en eventueel zorg te dragen voor voedsel, zorg en onderwijs.

Opvallender is het grote verschil in opvatting tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA. Van de liberale bestuurders vindt slechts 9 procent dat de gemeente die mogelijkheden moeten hebben, bij de sociaaldemocraten ligt dit percentage op maar liefst 89 procent.

Ook is er een tweede stelling - "Teeven moet alles in het werk zetten om uitgeprocedeerden het land uit te zetten" - waarbij de verschillende percentages er ook niet om liegen. 91% van de VVD'ers is het eens, om slechts 29% van de PvdA'ers.
De interne samenhang is dus ver te zoeken, en het gevolg is dat niemand in het land nog chocola kan maken van het beleid. Kinderpardon, maar strenger optreden tegen illegalen. Geen genade voor hongerstakers, maar woningbouwverenigingen moeten wel meer asielzoekers gaan huisvesten.
Het beleid gaat alle kanten uit. Van hot naar her. Zulke patsstellingen zijn een uitstekende voedingsbodems voor cynisme en nihilisme. Dat moeten we niet hebben, dus het lijkt me dus tijd dat Nederland terugkeert naar de blokpolitiek. De linkse partijen verbroederen dan met elkaar, en de rechtse tegenhangers doen dat dan ook. Italië en Denemarken kennen dit systeem, en ook Nederland heeft dit (niet geheel onsuccesvol) geprobeerd tussen 2010 en 2012, en dat resulteerde voor het eerst sinds D66 de oppositie hielp met het onttronen van Rita Verdonk weer in een streng asielbeleid.
Laten we in godsnaam eens ophouden met die 'gulden middenweg'-onzin, want het resulteert in vlees-noch-visbeleid. Het zou voor het politieke welzijn van het land dus zeer welkom zijn als PvdA en VVD uitspreken nooit meer samen in een kabinet te zullen stappen. Dan voorkom je ook dit soort genante peilingen, maar belangrijker is dat je dan genante kabinetten met genant beleid weet te voorkomen. Je hebt dan gewoon een linkse, of een rechtse regering. Verder geen ondoorzichtig gemodder en gepolder over het politieke midden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten