De partij van Mark Rutte en Halbe Zijlstra blijft de concurrentie voor.
Uit de meest recente peiling van TNS-NIPO blijkt dat de
VVD 28 zetels zou binnenslepen als er nu verkiezingen waren. Hoewel dat er dertien minder zijn dan bij de afgelopen parlementsverkiezingen (van 2012), is de partij daarmee nog altijd de grootste van het land.
Volgens de peiling wordt de VVD gevolgd door de
SP en
D66. De socialisten én de democraten staan op 23 zetels. Dat betekent voor beide partijen een behoorlijk verbetering vergeleken met drie jaar geleden. Toen moesten zij genoegen nemen met respectievelijk 15 en 12 zetels. Dat is nogal een verschil. Voor D66 betekent het zelfs bijna een verdubbeling.
Ook de
PVV zou het nu beter doen dan in 2012. Geert Wilders' partij zou uitkomen op 21 zetels. De PVV wordt op enige afstand gevolgd door het
CDA met 17 virtuele zetels. Hoewel dat een toename is van vier zetels zullen CDA'ers hier over het algemeen niet al te tevreden over zijn; zij hoopten garen te spinnen bij de coalitie van VVD en
PvdA. Blijkbaar doen ze dat niet en kiezen gematigde kiezers in plaats van voor het CDA voor D66.
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk altijd goed nieuws voor een partij als zij groeit. Wat dat betreft had het zeker slechter gekund - en dat is dan ook ongetwijfeld de reden dat er geen enkele druk is op Sybrand Buma om zijn strategie aan te passen of zelfs om op te stappen. Het CDA herstelt zich enigszins, voorlopig is dat genoeg.
De grootste virtuele verliezer is de PvdA. De sociaaldemocraten verliezen met name kiezers aan D66 en de SP. Daardoor moeten ze nu genoegen nemen met 13 zetels in de peiling. Drie jaar geleden kregen ze maar liefst 25 zetels meer.
Ten opzichte van de vorige verkiezingen zijn er geen andere verliezers - alleen de PvdA en VVD leveren zetels in. De SGP staat ook nu op drie zetels. De ChristenUnie staat op zeven (+2), GroenLinks ook (+3). Ondertussen staat 50Plus nu op vijf zetels (+3) en de
Partij voor de Dieren op 3 (+1).
Nieuwkomer
VNL deed het goed bij de vorige peiling van TNS-NIPO in juli. Toen hadden Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren op één virtuele zetel. Nu zijn ze die virtuele zetel weer kwijt; als er vandaag verkiezingen waren zou de oud-strafpleiter dus niet in de Tweede Kamer komen.