Crisisberaad in de coalitie - MET UPDATES.
Dit hadden de meeste media niet zien aankomen: de
Eerste Kamer heeft tégen de plannen voor de inperking van
de vrije artsenkeuze gestemd. Maar liefst drie senatoren van de
PvdA stemden tegen. De rest van de PvdA stemde wel voor. Dat was niet genoeg. 33 senatoren stemden in totaal voor de plannen,
38 tegen.
De dwarsliggende PvdA-senatoren moesten door de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), evenals staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) overtuigd worden. Zonder succes.
PvdA'ers Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst zijn de rebellen die het minister
Edith Schippers (VWS) moeilijk hebben gemaakt. Schippers heeft daarom een kabinetsberaad (lees: crisisberaad) aangekondigd, want dit was haar plannetje om
bezuinigingen in de zorg mogelijk te maken:
De wending is verrassend, want minister Schippers verzekerde zich eerder dit jaar van de steun van de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht.
Een crisis in het kabinet dus:
https://twitter.com/gerardbeverdam/status/544874477734354945
De vraag is nu: waarom hebben de drie PvdA'ers tegen het wetsvoorstel gestemd? Omdat ze stuk voor stuk principes hebben die ze niet willen uitruilen? Of ligt het aan iets heel anders, bijvoorbeeld aan het feit dat ze niet bepaald blij zijn met
de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer? Zoals Dominique van der Heyde twittert:
https://twitter.com/DominiqueHeyde/status/544876060098441216
Van der Heyde heeft overigens niet helemaal gelijk met haar tweet. Er is wel degelijk sprake van een crisissfeer in de coalitie, anders zou er niet zo snel al een speciaal kabinetsberaad worden aangekondigd. Misschien wacht het kabinet met de invoering van de beperking van de vrije artsenkeuze als er een nieuwe senaat zit, maar ik sluit niet uit dat het kabinet vandaag langs het randje van de afgrond scheert, en er misschien zelfs overheen gaat.
Lees verder op
pagina twee voor
belangrijke updates wat betreft ontwikkelingen in het Torentje.
Update door Michael van der Galien:
Zorgverzekeraars Nederland is danig teleurgesteld:
“Wij zijn teleurgesteld dat het wetsvoorstel voor een nieuwe zorgpolis voorlopig niet doorgaat. We moeten ons nu gaan beraden op de toekomst en kijken wat dit wil zeggen voor afspraken die al gemaakt zijn. Het idee achter de nieuwe zorgpolis was om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Het is jammer dat de Eerste Kamer hier tegen heeft gestemd.”
Update II door MvdG:
De SP én de andere Tweede Kamerfracties willen het liefst vanavond en anders morgenochtend om 09:00 uur een brief van het kabinet over wat het nu van plan is. De vrije artsenkeuze maakte namelijk slechts deel uit van een groter pakket. Daarbij ging het andere om het beperken van de zorgkosten en PGB-subsidies. Oh, en daarnaast zouden de maatregelen een bezuiniging opleveren van één miljard euro. Dat is voorlopig dus helemaal van de baan.
Update III door MvdG:
VVD'er Halbe Zijlstra is vooralsnog voorzichtig.
“Het is duidelijk dat er een probleem ligt. We gaan nu kijken hoe we het oplossen.”
Zijn partijgenoot in de Eerste Kamer, Loek Hermans, zegt min of meer hetzelfde, waardoor duidelijk wordt dat VVD'ers onderling hebben afgesproken dat ze geen al te sterke taal gebruiken:
“We hebben een probleem. We gaan kijken hoe we dit kunnen oplossen. We praten erover in de coalitie.”
Update IV door Frank Verhoef:
D66-leider Alexander Pechtold denkt er het zijne van. Tegen ANP zegt hij dat hij denkt dat de zorgpolissen gaan stijgen. Ook zegt hij dat hij erop vertrouwt dat het kabinet snel met een oplossing komt. Of dat ook echt gaat gebeuren, is nog maar de vraag, maar Pechtold vindt dat zijn partij zeker moet worden betrokken bij die oplossing (een alternatief plan of een zogeheten 'reparatiewet'), want het "is onverteerbaar" dat mensen door de PvdA niet weten waar ze aan toe zijn.
Update V door FV:
Het begint een soort Dominoday te worden, zoals Sywert van Lienden
opmerkt: André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland twijfelt over de rest van de akkoorden die zijn gesloten met het kabinet. "Wij hebben anderhalf jaar geleden met heel veel partijen afspraken gemaakt in een zorgakkoord. Daar is nu voor ons een essentieel deel uitgesloopt. Dus voor ons is nu vooral de vraag of het nog zin en nut heeft om met die akkoorden door te gaan," aldus Rouvoet
tegen BNR.
Update VI door FV:
Nu wordt het echt heel erg spannend: de partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer, is samen met de vice-fractievoorzitter van de VVD gearriveerd in het Torentje. Zijn er nieuwe verkiezingen op komst?
https://twitter.com/JaapJansen/status/544935940603785216