Van 140 naar 280 miljard euro.
Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, vindt dat lidstaten niet genoeg bijdragen om de EU écht groot te maken. Hij wil dat het budget van de EU verdubbeld wordt:
Aldus meneer de eurocraat.
Hoe hij die verdubbeling wil bewerkstelligen? Nou, dat hoeft wat hem betreft niet door de bijdrages van lidstaten te verhogen. Welnee. Hij heeft een heel andere strategie in gedachten:
Dit is natuurlijk nóg zorgwekkender dan hogere bijdragen eisen. Als de EU eenmaal toestemming krijgt om belastingen te innen is het hek definitief van de dam. Brussel zal dan immers claimen dat het dit recht heeft en het dus kan toepassen wanneer het maar wil. Het begint met belastingen op financiële transacties op aandelenmarkten maar dat is pas het begin. Steeds als Tajani en co geld willen -- en let wel, Brussel is onverzadigbaar -- zullen ze een nieuwe belasting verzinnen.
Waar Brussel dat geld zogenaamd voor nodig heeft? Nou, om de vluchtelingencrisis te beteugelen, aldus meneer de eurofiel, en om terrorisme effectiever te bestrijden. Dat klinkt hartstikke leuk, maar natuurlijk is dat helemaal niet waar het hem écht om gaat. Met 140 miljard euro kan de EU dat immers al lang doen. Oh, en individuele lidstaten kunnen die problemen ook zelf prima oplossen.
Nee, het echte doel is iets anders:
Ook moeten de EU-landen gezamenlijk geld steken in economische groei. "In de toekomst moeten Europeanen investeren in energie en het digitaliseren van de economie", zegt Tajani. "Alleen met een geschikte infrastructuur kunnen we gelijke tred houden met de VS, China, India en Rusland."
Ah. Dus meneer wil de Europese economie op de schop nemen. Want ja, als je de Europese Unie wil veranderen in de Verenigde Staten van Europa moet je dat wel doen he?
Het ergste van dit verhaal? Tajani zal zijn zin ongetwijfeld krijgen. Wellicht niet meteen, maar wel degelijk over een paar jaar. Als puntje bij paaltje komt zijn alle 'leiders' van de lidstaten namelijk ook eurofiel tot op het bot en steunen ze Het Grote Europese Project dus van harte -- zeker omdat ze weten dat als hun carriere er in eigen land opzit ze nog altijd een mooie baan kunnen binnenslepen in 'Europa.'